2024.03.28, Csütörtök

Palócföldre is eljut a Falujáró Színház programsorozat

mti

2016.07.30. 13:42

A dráma a töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története.

Hirdetés

Kocsis István drámaíró Árva Bethlen Kata című drámájával indult el Vizsolyban a Falujáró Reformációi Színház országos előadássorozat, majd jövő év végéig Palócföldre is eljut majd.

A 18. századi erdélyi történelem kiemelkedő női alakjának életét bemutató darabot budapesti sikerei után Kökényessy Ági főszereplésével több mint tíz szimbolikus jelentőségű helyszínen tűzik műsorra országszerte a reformáció közelgő 500. évfordulója alkalmából.
Az előadássorozat csütörtök esti ünnepélyes nyitóállomása az első teljes fordítású magyar Bibliának emléket állítva Vizsoly volt, péntektől pedig Tokajban, Erdőbényén és Tiszaszentmártonban lesz látható. Augusztustól 2017 végéig a Kárpát-medence számos pontján, például Palócföldön, Tolnában vagy az Ormánság templomaiban mutatják be az előadást.
A Pozsgai Zsolt rendezésében készült darabot a Reformáció Emlékbizottság támogatta.

Bethlen Kata 1700-ban született az erdélyi Bonyhán a vármegye főispánjának negyedik gyermekeként. Harminckét éves korára másodszor is megözvegyült, és gyermekeit is elvesztette, ezért Árvának nevezte magát. Református volt, ám katolikus férjhez kényszerítették, majd gyermekeit elvették tőle, nehogy református szellemben nevelje őket. Életét a református hit védelméért és anyai jogaiért folytatott küzdelme töltötte be. Megalkuvás nélkül harcolt a lelkiismereti szabadságért. Kortörténeti szempontból jelentős "Életének maga által való leírása" című emlékiratában főként azokat a küzdelmeket írta le, amelyeket református vallásáért kellett folytatnia katolikus első férjével szemben. Levelei a haladás iránt való érzékéről tanúskodnak; pártolta és fejlesztette az ipart, a segítő szándék sajátíttatta el vele az orvosi tudományokat. 
Bőkezűen támogatta az erdélyi református egyházközségeket és iskolákat. Otthona valóságos szellemi központja volt az akkori Erdélynek: folyamatosan kezdeményezte, támogatta új könyvek kiadását, kizárólag magyar nyelvű kötetekből álló könyvtárat hozott létre. Bethlen Kata 1759. július 29-én halt meg Fogarason, sírköve az ottani református templomban található.

forrás: mti / cultura.hu