2024.06.15, Szombat

Külföldi munkások Nógrában - mi van a magyarokkal?

2016.06.30. 09:34

Mexikóból, Oroszországból és Szerbiából kellett vendégmunkásokat hoznia a Nógrád megyei Szügyön lévő autóalkatrész-gyárnak.

Mexikóból, Oroszországból és Szerbiából kellett vendégmunkásokat hoznia a Nógrád megyei Szügyön lévő autóalkatrész-gyárnak, mert nem talált a környéken megfelelően képzett magyar munkaerőt. A falunak nagy hasznot hoz az ezt a céget is magában foglaló ipari park.

Neve elhallgatását kérte az a cég, amely luxuskabriók tetőponyváit készítő szügyi üzemébe mexikói, orosz és szerb vendégmunkásokat hozott, hogy fel tudja pörgetni a termelését - jelentette a Népszabadság (képünk illusztráció). A Balassagyarmathoz közeli település környékén ugyanis nem találtak megfelelő képzettségű munkavállalókat.

Arról nem nyilatkoztak, hogy a külföldiek bére nagyobb-e vagy kisebb, mint amennyit egy magyar szakmunkás átlagban hazavihet.

Hiába épült ipari park a kis nógrádi faluban, és hiába települt be néhány nagy cég, egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt. Salgótarján környékén ugyan 20-25 százalék a munkanélküliek aránya, ám többségük szakképzetlen.

A falunak jelentős iparűzésiadó-bevételt hoz a miniiparosítás és az elmúlt időszakban azzal is kerestek, hogy étkezést biztosítottak az üzemek középvezetőinek az önkormányzat konyháján. Miután azonban az állam a szügyi iskolát is bekebelezi, vele együtt a hasznot hozó közétkeztetés is ugrik.

forrás: napi.hu

Galéria