2024.06.17, Hétfő

Kormányablak nyílt Pásztón

2016.04.13. 10:32

Az ország 245. kormányablakaként hivatalosan is megnyílt Nógrád megye ötödik új generációs integrált kormányzati ügyfélszolgálata, a Pásztói Járási Kormányablak.

Az ország 245. kormányablakaként hivatalosan is megnyílt Nógrád megye ötödik új generációs integrált kormányzati ügyfélszolgálata, a Pásztói Járási Kormányablak, amelynek kivitelezését a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint a Nógrád Megyei Kormányhivatal közösen valósította meg. Hamartosan megnyílik a megye hatodik Kormányablaka is, ezzel pedig Nógrád megye valamennyi járásában elérhető lesz ez a fajta ügyfélszolgálat.

– A Közigazgatási és Igazságügy Hivatal, valamint a Nógrád Megyei Kormányhivatal közös konzorciumi szerződése alapján jöhetett létre ez a beruházás hazai forrásokból. Jövő pénteken pedig már azt is elmondhatjuk, hogy megyénk összes járási hivatalában működik kormányablak (április 15-én a rétságit adják át). Ez pedig nagy dolog – kezdte köszöntőjét dr. Szabó Sándor kormánymegbízott az átadási ünnepségen. Hozzátette: végigkísérte a kormányablakok kialakításának és fejlődésének folyamatát, hiszen 2011-ben, amikor egy januári reggelen átadták az első ilyen intézményt, akkor még csak huszonkilenc ügyben lehetett itt eljárni, s ehhez képest ma már több mint ezerszáz ügyet intézhetnek a lakosok. Ez annak köszönhető, hogy egy organikusan fejlődő rendszerről van szó.

– S ami most megvan, az csak alapjául szolgál a további fejlesztésnek. Ugyanis jól tudjuk, hogy szépek az eredmények, de minden akkor jó, ha folyamatosan tudják bővíteni, korszerűsíteni – hangsúlyozta dr. Szabó Sándor, aki zárásként kiemelte: nagyon örül annak, hogy Pásztó környékén számos polgárnak már nem kell messze utazgatni az ügyei intézésért, hanem itt, a városban egy helyen kényelmesen megteheti azt.

A köszöntőt követően dr. Baltay Tímea, kormányablakokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg az új intézményt. Beszédében egyebek mellett kiemelte: Magyarországon ma immár 245. helyszínen működik kormányablak az állampolgárok minél szélesebb körben történő kiszolgálása érdekében. Nógrádban ez az ötödik kormányablak, és jövő héten megnyílik a hatodik is. Ezzel a megye teljesíti a tervezett program második ütemét a második generációs kormányablakok megnyitásával.

Véleménye szerint ez az ütemezés megfelelően mutatja a közigazgatás fejlesztésének volumenét, amelynek elsődleges célja az állampolgárok mindennapjainak megkönnyítése. A lakosok véleményét ugyanis alapvetően befolyásolja az, amikor az ügyeik intézése során első körben kapcsolatba kerülnek az állammal, s képet kapnak annak működéséről és társadalmi kapcsolatairól.

– Így jogos érdekük, és egyben elvárásuk is az, hogy a dolgaikat gyorsan, hatékonyan, egyszerűen, valamint az igényeikhez igazított nyitva tartási időben tudják intézni, s ehhez az állam segítséget adjon számukra a közigazgatási eljárás által. Erre 280 helyszínen is lehetőségük fog nyílni, hiszen a kormányablakok országos hálózata megvalósítja az egyszerű ügyintézést, rugalmas nyitva tartási időben a civilek és a vállalkozások számára egységes szakmai paraméterek mentén országszerte – emelte ki a helyettes államtitkár.

Ezt követően Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kifejtette: Kelet-Nógrád mindhárom városában megújult a kormányablak, így a térség tulajdonképpen túl van ezen a fejlesztésen. Ez a beruházás is része Magyarország megújulásának, hiszen nincs az életnek olyan területe, ahol az átalakulás vagy megújulási folyamat ne indult volna el hazánkban. Legyen szó az oktatásról, az egészségügyről, az önkormányzatok finanszírozásáról vagy akár az európai uniós pályázatok rendszerének elbírálásáról. Ebbe illeszkedik az államigazgatás megújulása is. Véleménye szerint ez a folyamat volt a legjobban végiggondolt, leginkább olajozottan végig vitt. Ezen belül egy fontos állomás az, hogy a Pásztói Kormányablak új környezetet kapott, sokkal inkább ügyfélbarát lett, és jobban fogja szolgálni az itt, különböző ügyeket intéző embereket.

Dömsödi Gábor polgármester megköszönte, hogy megépülhetett Pásztón ez a kormányablak, amely reményei szerint sokkal jobb színvonalú kiszolgálást nyújt majd annak ellenére, hogy magával a kiszolgálással eddig sem volt baj, csak a körülmények nem voltak megfelelőek. A második köszönet az itt dolgozóknak szólt, hiszen bármilyen rosszak is voltak a feltételek eddig a napig, mindig nagyon udvariasan viselkedtek mindenkivel szemben. A harmadik köszönet pedig a színvonalért szólt, mert ez egy nagyon körültekintően, magas színvonalon felépített helyiség, ami azért fontos egy kisváros életében, mert mostantól kezdve ez lesz a mérce a többi fejlesztés esetében.

Az avatási ünnepség a nemzeti színű szalag átvágását és Zsiga Tamás, a Pásztói Járási Hivatal vezetőjének pohárköszöntőjét követően a fejlesztés helyszínének közös megtekintésével fejeződött be.

forrás: nmkh.hu

Galéria

AktuálisKormányablakPásztóközigazgatás