2024.06.19, Szerda

Vándortáborokban fedezik fel a diákok Magyarországot

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2018.04.20. 12:41

A gyalogos, erdei vándortáborok útvonalai között szerepel a Börzsöny túra (Diósjenő - Bernecebaráti), a kerékpáros vándortábor útvonalai között pedig az Észak-közép Magyarország (Esztergom - Börzsöny - Hollókő - Ipolytarnóc).

Hatalmas érdeklődés övezi a 2017-ben elindított Vándortábor Programot: a 320 vándortáborba, a gyalogos, kerékpáros és vízi túrákra mostanáig több mint 7000 tanuló jelentkezett.

 

A magyar kormány támogatásával létrejött Vándortábor Programnak köszönhetően a táborozó diákok és tanáraik kedvezményes áron – 21000 forintért – teljes körű ellátásban részesülnek. Az általános iskolai felsős és középiskolás tanulók 14 erdei, vízi és kerékpáros útvonalon fedezhetik fel az ország legszebb erdőit-mezőt, folyóit és hegységeit.

 

A tavalyi első év az útvonalak bejárásával, a táborhelyek kiépítésével telt. A nyári táborok vezetői a felkészítő képzésre jelentkezett 1400 pedagógus közül kerülnek ki. A maximális létszámmal zajló képzést elvégző tanárok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

 

A vándortáborok szervezői - az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség - mindent megtesznek azért, hogy a táborozóknak igazi élményben legyen részük. A kerékpáros és vízi vándortáborokban a Program biztosítja a megfelelő bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket a résztvevő gyerekek számára.

 

A táborok többet adnak egyszerű túrázásoknál, élményorientáltan egészítik ki az iskolai földrajz, történelem és biológia órákon megtanultakat a hazai épített örökség, a természeti kincsek és a múzeumok világának bemutatásával. Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a program elsődleges céljának azt tekinti, hogy a fiatalok a virtuális valóság helyett igazi kalandokat éljenek át. Így 20-30 év múlva felnőttként is túrázva, biciklizve, kenuzva adhatják tovább saját gyermekeiknek a természet, a hazai tájak szeretetét.

 

A gyalogos, erdei vándortáborok útvonalai: Bakonyi (Bakonybél - Huberlaki-turistaház - Bakonybél), Börzsönyi (Diósjenő - Bernecebaráti), Mátrai (Sirok - Galyatető - Fenyvespuszta), Mecseki (Sikonda – Pécsvárad), Pilisi (Pomáz - Visegrád).

A vizes vándortáborok útvonalai: Alsó-Duna (Paks - Kalocsa - Gemenc - Baja), Mosoni-Duna, Szigetköz (Dunasziget - Kisbodak - Ásványráró), Felső-Tisza (Tiszabecs - Szatmárcseke - Vásárosnamény) Bodrog (Sárospatak - Tokaj), Dunakanyar (Esztergom - Visegrád - Római-part).

A kerékpáros vándortábor útvonalai: Felső-Tisza vidék (Kisvárda - Gergelyiugornya - Tivadar - Tuzsér), Észak-közép Magyarország (Esztergom - Börzsöny - Hollókő - Ipolytarnóc), Őrség és Vasi hegyhát (Szentgotthárd - Őriszentpéter - Oszkó), Körösök völgye (Békés - Gyula).

 

A csoportok 2018. május 31-ig vagy a turnusok beteltéig jelentkezhetnek a táborokba a vandortabor.hu honlapon.

KitekintőVándortábor Program

Ajánljuk még