2024.04.20, Szombat

Madách Imre Irodalmi Napok Alsósztregován és Csesztvén

mti

2017.10.04. 09:19

A pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is.

Hirdetés

 

Pénteken Alsósztregován, Madách Imre szülőhelyén, szombaton pedig Csesztvén zajlanak a programok, ahol Madách házassága boldog éveit élte.

Az irodalmi napokat hagyományosan megrendezik Madách Imre halálának évfordulóján, a programokat ezúttal is közösen szervezi a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZNM-SZMKM) és Csesztve község önkormányzata.
Madách Imre 1860. március 26-án fejezte be Az ember tragédiáját. A kéziratot elküldte Arany Jánosnak, aki bele is javított, majd a Kisfaludy Társaság 1861. október 10-i ülésén mutatta be a drámai költeményt, a mű azután 1862. január 12-én jelent meg.
A két költő barátságát a Tragédia indította el, és Madách 1864. október 5-én bekövetkezett haláláig számos levélváltás kísérte. Madách és Arany irodalmi barátságáról szól Praznovszky Mihály: Madách arany évei című könyve, amelyet az irodalmi napok mindkét állomásán bemutatnak majd.

 

Az alsósztregovai Madách-kastélyban Arany János: A nagyidai cigányok című művéből ad elő részletet Gál Tamás színművész, a két költő barátsága tiszteletére fát ültetnek a kastély parkjában, és koszorúzást tartanak Madách Imre síremlékénél.
Szombaton Csesztvén folytatódik a program, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén, ahol 1844 decembere és 1853 szeptembere között élt a költő. 1862 augusztusában Madách itt fogadta Arany Jánost.
Csesztvén Fűzfa Balázs irodalomtörténész tart előadást az Arany-kultusz jelenségeiről, a költőt itt A fülemile bemutatásával idézik meg a dunaszerdahelyi Fókusz Gyermekszínpad előadásában, és koszorúzást tartanak az emlékháznál, ahol Liptay Katalin irodalmi szerkesztő mond emlékbeszédet.

A kétnapos rendezvényt E. Csorba Csilla művészettörténész, az Arany János Emlékbizottság tagja nyitja meg Alsósztregován, és mindkét településen bemutatják a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-busz kiállítását.

KitekintőCsesztveMadách ImreMadách Imre Irodalmi NapokArany JánosAlsósztregova

Ajánljuk még