2024.05.22, Szerda

Fráter Erzsébetre emlékeznek Csesztvén

mti

2017.07.14. 10:37

Madách Imre feleségére szombaton emlékeznek, hét évig élt itt együtt a házaspár, négy éve szerveznek emléknapot házasságkötésük évfordulóján.

 

Az önkormányzat és a csesztvei Madách Imre Emlékház, az ország egyetlen Madách-emlékhelye közösen emlékezik meg Madách feleségéről, gyermekei anyjáról. 

Fráter Erzsébet Csécsén született, 1845. július 20-án az ottani katolikus templomban tartották Madách Imre és Fráter Erzsébet esküvőjét. Az emléknapokat ennek évfordulójához kötik, és felváltva rendezik meg a két Nógrád megyei településen. 

A szombati rendezvényen Andor Csaba Madách-kutató mond ünnepi beszédet, majd Gergely István csécsei származású tanár tart előadást A Fráter család története Csécse község dokumentumai tükrében címmel a művelődési házban. A műsorban közreműködnek a csesztvei diákok és Barát Attila előadóművész.

Madách Imre és régi nemesi családból származó felesége hét boldog évig élt házasságban Csesztvén, mielőtt megromlott köztük a kapcsolat. 1854. július 25-én már a válási szerződést írták alá. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt. Madách, Az ember tragédiája szerzője 40 évesen halt meg, Fráter Erzsébet kilenc évvel élte túl férjét, és 1873-ban a szegények kórházában halt meg. Egyes kutatások szerint epilepsziás roham, mások szerint erős alkoholmérgezés végzett vele.
A kutatók eltérően látják a házasság megromlásának okát is; okolják Majthényi Annát, Madách édesanyját, aki beleszólt a fiatalok életébe, és katolikusként eleve ellenezte, hogy fia református lányt vegyen el, de hibáztatják a szeszélyesnek és kacérnak tartott feleséget, illetve a zárkózott Madáchot is. 
A feltételezések szerint Madách Imre Fráter Pál, Erzsébet nagybátyja balassagyarmati hivatalában találkozhatott először, a lánykérésre pedig nem sokkal egy Balassagyarmaton rendezett megyebál után került sor. Négy gyermekük született, Aladár, Jolán, Borbála, és az elsőszülött Imre, aki csak néhány órát élt. Házasságuk végét is egy bálhoz kötik: Madách nem akart elmenni a losonci bálba, felesége azonban igen, s oda Meskó Miklós kísérte el, a botrány után pedig nem maradt más választása a házaspárnak, mint a válás.
Madách Imre a válás után írta meg Az ember tragédiáját, Fráter Erzsébet pedig, miután az édesapja is meghalt, az alkoholba menekült. 

2013-ban, az első emléknapon Csesztvén rózsafát ültettek Fráter Erzsébet emlékére Madách Imre mellszobrának közelében az emlékhelyen. Csécsén az egykori Fráter-kastélyban működő általános iskola viseli Fráter Erzsébet nevét.

KitekintőCsesztveMadách ImreFráter ErzsébetMadách Imre Emlékház

Ajánljuk még