2024.07.18, Csütörtök

Pünkösdölés és Várjátékok lesznek a hétvégén Hollókőn

holloko.hu

2017.05.29. 12:47

A húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek kiáradt az apostolokra. Ez a Húsvét és a Karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a Húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is.

Ha Hollókő nevét kiejtjük mindenkinek más élmény jut az eszébe. Valaki rögtön azt a kis fatornyos, zsindelytetős katolikus templomot említi ott a falu közepén, ami egyértelműen az UNESCO-díjas település szimbóluma. Vagy a templom előterében sétáló asszonyokat, ahogy színes rakott szoknyáikban, elől összekulcsolt kézzel sietnek a templom irányába nehogy lekéssék az első énekeket és a papi áldást. Valaki inkább a várról mesél, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Cserhát dombjaira, a kéktúrások pedig a hegyen-völgyön át kanyarodó turistautakról, amik után jól esik megenni egy komolyabb adag juhtúrós sztrapacskát a falu éttermeiben. Ha Húsvét, akkor Hollókő, vallják azok a tízezrek, akik csak ezen az ünnepen látogatnak el a faluba. Pedig Hollókő egész évben várja a látogatókat. Pünkösdkor is.


A folyton és folyamatosan megújuló Hollókő ragaszkodik hagyományaihoz és szokásaihoz. Pünkösdkor megelevenednek a régi pünkösdi népszokások, és az Ófalu ismét ünnepi díszbe öltözik csakúgy, mint ötven nappal ezelőtt. Az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt.

A sok program – mint a pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, népzenei koncert, népi mesék előadása, kézműves és gasztronómiai vásár – mellett saját udvarban mutatkozik be a szomszédos fejedelmi város, Szécsény is, ami több más projekttel együtt jól mutatja, hogy ez a kis palóc falu nemcsak a múltból, és nemcsak a múltnak él. 


A pünkösdi királyság kifejezés már a 16. század óta általánosan ismert volt Magyarországon, így Hollókő is megválasztja a saját Pünkösdi Királyát. Csupán néhány ügyességi feladatnak kell megfelelnie az arra érdemesnek. Ezt a középkori hagyományt nem is hagyhatná ki egy olyan település, ami egy nemrégiben felújított, csodálatos történelmi várral rendelkezik. A rakott szoknyák mellett nemes urak és vitézek veszik birtokukba ilyenkor Hollókőt, akik bemutatják a végvári és kuruc-labanc élet legizgalmasabb pillanatait. Pünkösdkör ugyanis nem a világhírű hollókői vödrökből kizúduló hideg víztől kell tartani, sokkal inkább Balassi Bandériumtól, Szent László Vitézeitől vagy az Egri Vitézlősöktől. 


Hollókőn tehát jól megél együtt a palóc népi kultúra és középkori lovagi élet, ahogyan a múlt és a jövő is. Hiszen Hollókő a múltból táplálkozik, a jelenben él, de a jövőbe tart. Fejlődik és szépül, utat mutatva a magyar vidéknek, hogy a hagyományból merítkezve lehet élő jelent varázsolni. Mert Hollókő, egy élő falu.

KitekintőHollókővárjátékokpünkösdölés