2024.04.25, Csütörtök

Színes Szent Márton-napi programok a hétvégén Hollókőn

mti

2016.11.11. 11:52

Szombaton Szent Márton legendájának életképeivel, középkori játékokkal és harci bemutatóval, vásárral, főgúnár-választással, gyermekprogramokkal, vasárnap egy 300 éves, egyháztörténeti ritkaságnak számító lobogó újraszentelésével várják a hollókői Ófaluban a vendégeket.

Hirdetés

Pannóniai Szent Márton Hollókő védőszentje, ezért a világörökség részét képező ófaluban már kilencedik alkalommal rendezik meg a vigasságot.

 

Szombat délelőtt először Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket, a közönséget középkori harci bemutató és libás játékok szórakoztatják, a vállalkozó szelleműek pedig tréfás vetélkedőn szállhatnak harcba a Hollókő Főgúnárja címért. Az érdeklődők találkozhatnak a rendezvényen Ludas Matyival és Döbrögi urasággal is.

A vendégek a hollókői piacon libahúsból készült fogásokat, házi süteményeket és lekvárokat kóstolhatnak, a templom mellett pedig kinyitják a régi iskolát, ahol gyermekprogramok lesznek. A község védőszentjének ünnepére restaurálták a római katolikus templom egyik értékes műtárgyát is, a szakértők által legalább háromszáz évesre becsült lobogót - közölte Szabó Csaba, Hollókő polgármestere. A ritka művészettörténeti kincs egyik oldalára piétát, a másikra pedig Szent Mártont festették. A műtárgyat a gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstárában újították fel.

Szent Márton születésének 1700. évében újra szentelik az egyházközség jelentős eszmei értékkel bíró tulajdonát. A település védőszentjének ünnepi szentmiséje vasárnap 11 órakor kezdődik a hollókői templomban.

KitekintőHollókőÓfaluSzent MártonHollókő Főgúnárja