2024.03.04, Hétfő

A csécsei fafaragó Népművészet Mestere díjat kapott

mti

2016.08.25. 11:53

Tíz kiemelkedő alkotó, köztük a csécsei Mónus Béla fafaragó kapta meg idén is a Népművészet Mestere díjat, amelyet a nemzeti ünnep alkalmából a Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat keretében adtak át a budai Várban.

Hirdetés

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a díjátadón felhívta a figyelmet arra, hogy életművük tette méltóvá a kitüntetetteket arra, hogy a Népművészet Mestere díjban részesüljenek.

A díjazottak az elmúlt évtizedekben hozzájárultak a magyar gyökerek megtalálásában, a gyökér a legfontosabb a fa élete szempontjából is, mert az ad neki tápanyagot, vizet, stabilitást, hogy ne döntse ki a legkisebb szél. A magyar népművészet egy olyan fajta gyökér, amely alapidentitást és olyan kötést jelent, amelyet semmi más nem adhat meg - mutatott rá Rétvári Bence.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a népi hagyomány mindig képes a megújulásra. Mint mondta, személytelen, digitalizált világunkban még nagyobb szükség van a művészetre, a képzőművészetre, és a népi gyökerekből táplálkozó művészetre, amely az évszázadok során jött létre.

 

A nemzeti ünnep előestéjén Népművészet Mestere díjat kapott Bartos Béla szűcs, a hagyományos népi szűcsmesterség, valamint a hímzés megőrzéséért, magas szintű műveléséért és Bujdosó Sándorné szövő, hímző, a bihari azsúrszövés, csipkeszövés, a bihari és partiumi göbös szőttes mintázás, úri hímzés, a debreceni női kisbunda és szőrhímzés hagyományainak megőrzéséért, ápolásáért és továbbadásáért.
Az elismerésben részesült Fazekas Ferenc fazekas, szakoktató négy évtizedes fazekasságban töltött munkásságáért, oktatói tevékenységéért és Füstös János (Füstös Ioan) nyugdíjas táncos, a Kallós Alapítvány nyári táborainak hagyományőrző tanára az erdélyi Mezőség néptánchagyományainak ápolásáért, a táncházmozgalom népszerűsítése érdekében végzett munkájáért. 
Díjat vehetett át Galánfiné Smidt Teréz szövő a magyar szőtteshagyomány ápolásáért, az ősi és az új szövési technikák oktatásáért, a kézi szövés mesterségének továbbadásáért; Kerekes Endréné Radó Mária hímző a nyugat-dunántúli hímzések körében végzett kutatómunkája elismeréseként; valamint Mónus Béla fafaragó magas színvonalú alkotóművészeti tevékenységéért, a fafaragás mesterségének ápolásáért, továbbadásáért.
Kitüntették Hodorog András (Hodorog Andrei) furulyást a klézsei, moldvai csángó magyar furulyajáték, falusi hagyományok hiteles tolmácsolásáért és továbbadásáért; Jámbor István prímást az erdélyi, Küküllő menti hangszeres népzene hiteles tolmácsolásáért, továbbadásáért és átörökítéséért; valamint Szilágyi Ferenc énekes a Szilágyság népi kultúrájának szélesebb körű megismertetéséért.

A Népművészet Mestere díjat a magyar népművészeti alkotómunka területén kiemelkedő művészi értékteremtő munka elismerésére, az eredeti népi hagyományokban felnőtt, azokat tehetségükkel, egyéniségükkel tovább gazdagító és tanítványoknak továbbadó népművészek számára alapították.