2024.04.20, Szombat

Megtisztult az Ipoly középső szakasza

greenfo.hu

2016.07.11. 08:28

A Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány munkatársai és önkéntesei 9. alkalommal tartottak szemétszedési akciót az Ipoly folyón, melynek eredménye: 110 zsák és több, nagyobb méretű szemét összegyűjtése a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. Jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket szedtek össze, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is.

Hirdetés

Az első akciót 2005 nyarán szervezték meg, a “Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” - szennyezőforrás felmérési és felszámolási program keretében. Azt követően szinte évről-évre megrendezték az Ipolytisztítást a folyó alsó, Tésa alatti szakaszán, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Tavaly helyszínt váltottak, és az Ipoly Nógrád megyei részén dolgoztak, Ipolyvece és Hont között. A folyó ezen a részen csodálatos adottságokkal rendelkezik: szabályozatlan, kanyargós (meanderező), és olyan vizes élőhelyek kísérik, amelyek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Ugyanakkor a felsőbb szakaszok szabályozása, így duzzasztógátak megépítése miatt Ipolyvece és Hont között a folyó medre mélyül. Az alacsonyabb vízszint miatt a part menti fák bedőlnek az Ipolyba, teljesen elzárva a medret, megfogva és felhalmozva a szemetet. Számos torlasz felett több köbméter szemétsziget halmozódott fel. Mivel tavaly nem tudták befejezni a munkát, ezért idén visszatértek erre a szakaszra, és 2016. július 1. és 3. között Ipolyságig szedték össze a szemetet. 

Miért fontos az Ipoly folyó megtisztítása?

A folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében is, elsősorban az alsó szakaszon, és várhatóan az Ipoly turisztikai jelentősége folyamatosan nő a következő években. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket is képvisel, amelyet jól mutat, hogy több szakaszán a part menti területek a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezik, illetve Natura 2000-es besorolásúak.

Nincs pontos információ arra vonatkozóan, hogy szilárd hulladékkal, elsősorban műanyagokkal mennyire szennyezett az Ipoly folyó. Ugyanakkor szeretnék elkerülni azt a helyzetet, amely a Duna egyes szakaszain kialakult, ahol több a műanyag hulladék, mint a halivadék: A folyótisztítást nem csak a szemét mennyiségének közvetlen csökkentése céljából szervezik. A sajtón keresztül az akcióval pozitív példát kívánnak mutatni a helyieknek, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkájuknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétgyűjtési akciót.

A tisztítás menete: a három nap során 9 hajóból álló csapat haladt végig a folyó Ipolyhídvég és Ipolyság közötti szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a szemetet, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” olajos hordó, hűtőszekrény és fürdőkád is. Az összegyűjtött 110 zsáknyi, vagyis kb. 12 m3 szemetet lerakóba szállíttatták el. A kenus továbbhaladás érdekében az elzáródásokat 8 helyen bontották meg, amely a folyó tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez. Nagyon alacsony vízállást leszámítva most már kenuval jól járható a folyó ezen szakasza is.

Milyen eredményeket hoznak a tisztítási akciók a térségnek? 

Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a térségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Ipoly mente iránt. Az Alapítvány az idei akciót részben a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de az áldozatos munkát végző önkéntese mellett hálával tartoznak a szlovákiai Ipoly Uniónak, valamint Ipolyhídvég, Ipolytölgyes és Ipolyság polgármesteri hivatalainak/önkormányzatainak is a különböző adományokért, segítségnyújtásért.

forrás: greenfo.hu

Ajánljuk még