2024.07.15, Hétfő

A rozsnyói kőedény manufaktúrát mutatják be a Füleki Vármúzeumban

mti

2016.07.31. 08:02

A tárlaton a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, valamint a Rimaszombati Gömör-kishonti Múzeum gyűjteményeiből kölcsönzött tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők.

A szlovákiai Füleki Vármúzeumban augusztus 5-én nyitják meg a a rozsnyói kőedény-manufaktúra történetét bemutató, A kőedény költészete című kiállítást.


A rozsnyói kőedény manufaktúrát a Budáról származó Hoffmann János alapította 1810-ben, 1845-ig az alapító családja, majd részvénytársaság igazgatta. Legjelentősebb időszaka 1851-1854 közé esett. A kassai kereskedelmi kamara adatai szerint 1905-ben fejezték be a gyártást.
A manufaktúra a közeli környék nyersanyagaira alapozta a gyártást. Termékeinek skálája viszonylag gazdag volt, eredetiségét jelzés biztosította. A rozsnyói termékeket a helyi vásárokon kívül nagyobbrészt Budapesten és Debrecenben árusították. A legnagyobb érdeklődés a különféle tányérok iránt volt. Díszítéshez leggyakrabban a kék, piros, zöld és barna színeket használták. A vár Bebek-tornyában november 13-ig látogatható kiállítás kurátora Holecková Sylvia történész.

 

Füleken a Városi Honismereti Múzeumban augusztus 12-én megnyitják Mesiarik Marian Assumptio Beatae Mariae Virginis című fotókiállítást is, amely a füleki római katolikus templom szentélyének restaurálási munkálataiba enged betekintést. A kulisszák mögötti felvételek a templom belterét díszítő egyedi freskók, plasztikák és építészeti elemek tisztításának és restaurálásának különböző fázisait mutatják be. A kiállítás október 11-ig látogatható.

forrás: mti / rozsnyovidek.sk