2024.07.18, Csütörtök

Hőségriadó van vasárnapig

2016.06.23. 11:13

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján 2016. június 23. (csütörtök) 00 órától június 26. (vasárnap) 24 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki. Hétfőn várható az enyhülés.


Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. Szerdán még csak keleten, délkeleten, majd a következő napokban az ország túlnyomó részén 25-26 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet. Hétfőtől egy lassú mozgású hidegfront okoz felfrissülést.

A hőség az emberi testet komoly megpróbáltatások elé állíthatja, leginkább az idősek, a kisgyermekek, a betegek és a túlsúlyosak veszélyeztetettek. 

A Salgótarján Megyei Jogú Város Városüzemeltetési Iroda tanácsai a hőség idejére:

- Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában

- Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást
- Lehetőleg éjjel szellőztessünk 

- Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellızés nélküli parkoló autóban

- Kánikulában az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a verejtékezéssel fokozott sóveszteség is jelentkezik! Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is. Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől! 

- Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után

- A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük.

- A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát

- Akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet

Légkondícionált létesítmények Salgótarjánban:

Kassai sor 54. – Városi Sportcsarnok
Fő tér 5.- József Attila Művelődési és Konferencia Központ
Zemlinszky R. út 9. – NÓGRÁD Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve
Alkotmány út 11. – Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ
Rákóczi út 143 – Tesco
Bem út 7. – Penny Market
Bem út 14. – Drogeria Markt
Bem út 2-3. – Spar Áruház
Füleki út 203. – Spar Áruház
Budapesti út 57. – Spar Áruház
Rákóczi út 15. – Drogeria Markt
Rákóczi út 16. – Rossmann Drogéria
Fő tér 3. – Posta
Rákóczi út 20. – Pécskő Áruház
Erzsébet tér 7. – Nógrádker-Lakberendezési Áruház
Rákóczi út 1-9. – Alba Üzletház

forrás: salgotarjan.hu

Galéria