2024.05.30, Csütörtök

Hétvégén indul a Medvesi Fotós Maraton

2016.05.30. 16:44

Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét tartják a hétvégén a Novohrad-Nógrád Geoparkban Salgótarján környékén és Dél-Szlovákiában.

Közép-Európa legnagyobb tájfotós rendezvényét tartják a hétvégén a Novohrad-Nógrád Geoparkban Salgótarján környékén és Dél-Szlovákiában, a Medvesi Fotós Maratonon lehetőség lesz többek között kivilágított várak éjszakai fotózására, denevérgyűrűzésre és asztrofotózásra is.

A programtól azt várják, hogy az itt készülő több ezer fotó segít majd népszerűsíteni a geoparkot, a Medves-fennsíkot és a tájvédelmet.
A harmadik Medvesi Fotós Maratonon csaknem száz önkéntes segíti a fotósokat péntektől vasárnapig, hogy felfedezzék a tájat, és elkészítsék legszebb fotóikat.
A szakmai partnereknek köszönhetően lesz asztrofotózás, multikopter-bemutató, portré- és szabadtéri modellfotózás, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi bemutatókat, madár- és denevérgyűrűzést, valamint éjszakai rovarmegfigyelést szervez.

A fotós maratonra kivilágítják a térség három középkori várát, Salgót, Somoskőt és Füleket. Salgó várában ott lesznek a Börzsönyi Nehézgyalogosok teljes páncélzatban, Füleken a Defensores Történelmi Társulat tagjai várják a fotósokat. 
Az asztrofotózás és az éjszakai tájképek elkészítése után indulnak a hajnali túrák. A résztvevők nemcsak a napkeltét örökíthetik meg, de olyan helyre is elviszik őket, ahonnan Salgó és Somoskő várai egy képre komponálhatók.
A fotósok felfedezhetik a Medvesalja rejtett értékeit is a gömöralmágyi templomnál, a péterfalai tónál és az ajnácskői sziklánál.

A programhoz fotópályázat is kapcsolódik. Táj, emberek és élővilág kategóriákban díjazzák a beküldött fotókat, a fődíjat pedig a legjobban teljesítő fotósnak ítélik oda. 

Idén első alkalommal családi napot is rendeznek. A fotózással nem foglalkozó érdeklődők túrázhatnak, részt vehetnek a különleges mentőszolgálatok bemutatóin, megnézhetik az utazó planetárium műsorát, megkóstolhatják a helyi ételeket, és a gyerekeket játszóház is várja. Ezeknek a programoknak a központja a geopark Eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központja lesz.

A Medvesi Fotós Maratont Komka Péter fotóriporter és Drexler Szilárd dokumentumfilmes kezdeményezte, akik maguk is a Medves vidékén élnek, és szívükön viselik a táj sorsát.
Az idei rendezvényre előzetesen mintegy 450-en regisztráltak az interneten.

forrás: mti / medvesifotosmaraton.blogspot.com

Galéria

AktuálisNovohrad-Nógrád GeoparkMedves-fennsíkMedvesi Fotós Maraton