2024.10.06, Vasárnap
Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán kapja az idei Tolnay Klári Művészeti Díjat
A mohorai Tolnay Klári Emlékház (Wikipedia)

Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán kapja az idei Tolnay Klári Művészeti Díjat

mti

2024.10.06. 10:32

Az idei Tolnay Klári Művészeti Díjat Tóth Ildikó és Rátóti Zoltán színművészek kapják meg pénteken a Nógrád vármegyei Mohorán működő Tolnay Klári Emlékházban - tájékoztatta az MTI-t a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület-Emlékház elnöke szerdán.

Balla István elmondta: a díjat a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságért adományozza a Tolnay Klári Díj Kuratóriuma. Az ünnepségen megemlékeznek Tolnay Klári születésének 110. évfordulójáról, valamint felavatják az emlékház felújított kápolnáját és kemencéjét is - tette hozzá.

Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház tagja színházi szerepei mellett játszott A Viszkis című akciófilmben, a Csocsó, avagy éljen május elseje! , a Csinibaba című vígjátékokban és a Jadviga párnája című filmdrámában.

Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész - aki 2022-2023 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt - színházi szerepei mellett rendezett is, például Oscar Wilde Bunbury című darabját, játszott a Linda, az Életképek és a Szomszédok című tévéfilmekben, számos szinkronszerepe között a Nagy durranásban Charlie Sheen, a Nevem: Senkiben Terence Hill magyarhangja volt.

Mint Balla István elmondta, Tolnay Klári születésének 110. évfordulója alkalmából indult el a kezdeményezés, hogy felújítsák az emlékház kápolnáját és százéves palóc kemencéjét. Az értékmentés Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Schmittné Makray Katalin támogatásával jött létre.

Elmondta azt is, hogy a Tolnay Klári életmű-kiállításnak otthont adó, több mint százéves palóc parasztház kertjében áll a házzal egyidős melléképület, amely egykor a porta nyári konyhája és szabadtéri kemencéje volt. 24 évvel ezelőtt, amikor Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök megnyitotta a Tolnay Klári Emlékházat, a kapuban palóc hagyomány szerint e kemencében sütött kenyérrel, sóval kínálták.

Helyi hírekTolnay Klári Emlékházdíjátadás