2022.09.30, Péntek
Megkezdődött a drégelypalánki Ipoly-híd építése
Fotók: MTI/Komka Péter

Megkezdődött a drégelypalánki Ipoly-híd építése

magyarepitok.hu, MTI

2022.04.20. 12:00

A Colas Zrt. építi meg az új határhidat.

Hirdetés

2023-ig összesen hat átkelési pont létesül Magyarország és Szlovákia között; három Ipoly-híd, egy kerékpáros híd a Duna fölött, egy komp összeköttetés és egy útösszeköttetés is megvalósul.

Most a - Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. a szlovák féllel zajló beruházásban létrejövő - Drégelypalánk-Ipel’ske Predmostie (Ipolyhídvég) közötti híd előrelépéséről számolhatunk be, ugyanis április 20-án sor került a projekt alapkőletételi ünnepségére. Az új hidat a Colas Közlekedésépítő Zrt. építi meg.

A Drégelypalánk-Ipel’ske Predmostie (Ipolyhídvég) közötti határhíd az Ipoly folyót a 72+946 kilométer szelvényben keresztezi. Az engedélyezési terveket a Speciálterv Kft., míg a kiviteli terveket a Roden Mérnöki Iroda Kft. és a Pont-Terv Zrt. készítette.

Az eseményen beszédet mondott:

  • Balla Mihály, Nógrád megye 2. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője,
  • Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere,
  • valamint Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese.
Fotók: MTI/Komka Péter

Újabb Ipoly-híd épül jövő év végéig Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban megkönnyíti a határ menti közösségek életét - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepélyes alapkőletételen.

Az Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettessel közös bejelentésen a magyar tárcavezető arról számolt be, hogy a 2,6 milliárd forintból épülő

50 méteres acélhíd nyitva lesz a személy- és a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó teherforgalom előtt is, emellett a csatlakozó útépítési munkát is elvégzik majd mindkét oldalon.

Kiemelte, hogy a cél ezúttal is a "méltatlan helyzetek és káros hatások megelőzése és felszámolása", a határátlépéshez ugyanis most húsz kilométert kell kerülnie a két közeli település lakosainak.


Rámutatott, hogy 2010-ben huszonhárom helyen volt közúti kapcsolat a két ország határán, de mára ez harmincötre nőtt, és jövő év végéig hat további összeköttetés jön létre:

egy újabb útkapcsolat és kompjárat, illetve egy Duna- és három Ipoly-híd.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelem értéke tavaly 27 százalékos növekedéssel elérte a 13 milliárd eurót, és ezzel rekordot döntött, idén januárban pedig a bővülés 56 százalékos volt. Tájékoztatása szerint ezzel párhuzamosan Szlovákia mára hazánk második legfontosabb kereskedelmi partnerévé és a magyar tőke negyedik legfőbb célországává vált.

Az elmúlt évek magyar-szlovák együttműködésére utalva pedig elmondta, hogy az építkezéshez a határ mindkét oldalán megfelelő emberekre van szükség, akik akarják a közös sikert, és a kölcsönös tisztelet talaján állva próbálják a kapcsolatokat folyamatosan javítani. Ezzel kapcsolatban Igor Matovicot a "magyarok barátjának" nevezte, aki "pontosan érti a két ország közötti hidak építésének fizikai és jelképes jelentését".

A szlovák miniszterelnök-helyettes ugyancsak üdvözölte az újabb összeköttetés megteremtését, s úgy vélekedett, hogy napjainkban különösen meg kell becsülni a békés kapcsolatokat.
"Szilárdan hiszem, hogy közös jövő, békés jövő vár ránk" - közölte.

Galéria

ColasHelyi hírekNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.DrégelypalánkIpoly-hídPont-Terv Zrt.Speciálterv Építőmérnöki Kft.RODEN Mérnöki Iroda Kft.