2024.04.20, Szombat
Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? - Legek, árak Nógrád megyéből
Illusztráció: Pexels

Milyen volt és milyen lesz a megyei lakáspiac éve? - Legek, árak Nógrád megyéből

nogradhont.hu

2022.01.20. 09:32

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyarországi lakáspiac, amely fokozódó keresletet és nagyobb forgalmat hozott, részben az állami támogatásoknak köszönhetően - áll az ingatlan.com részletes elemzésében, amely a múlt évet meghatározó, valamint az idén várható trendek bemutatása mellett ismerteti azt is, hogy Nógrád megyében hogyan alakult a használt lakóingatlanok ára, valamint melyek a legdrágább és legolcsóbb eladásra kínált ingatlanok az idén januári kínálat alapján.

Hirdetés

  • Nógrád megyében tavaly közel 54 ezer érdeklődés érkezett a használt lakóingatlanok iránt. Nógrád megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly több mint 3300 lakóingatlant kínáltak eladásra a megyében, ami 6 százalékkal több mint 2020-ban.
  • A megyei használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 28,8 százalékkal 170 ezer forintra emelkedett.
  • A megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül Salgótarjánban az átlagos négyzetméter 15,2 százalékkal 189 ezer forintra nőtt. Bátonyterenyén, Balassagyarmaton, Pásztón és Szécsényben 14,1 - 22,9 százalékkal 152-275 ezer forintra emelkedett.
  • A 2022 januárjában a megyében eladásra kínált használt lakóingatlanok közül a legolcsóbb 900 ezer forint, míg a legdrágább 280 millió forint volt. Ez háromszáztizenegyszeres különbséget jelent.

Eltérő pályán mozgott 2021-ben a használt és új lakások országos piaca. A használt lakóingatlanokra 4,7 millió érdeklődés érkezett az ingatlan.com-on, ez 5,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amikor a járványhatás visszafogta a keresletet. Az új lakások iránti érdeklődések száma pedig 64 százalékkal nőtt. A jelentős bővülés a kedvezményes lakásépítési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Nógrád megyében a tulajdonosok és ingatlanközvetítők tavaly közel 54 ezer hirdetést adtak fel a megyében.

 

Hogyan teljesített a megye lakáspiaca? Legek, árak, települések

Nógrád megyében összesen közel 54 ezer érdeklődés volt az eladásra kínált használt lakóingatlanok iránt. Az átlagos négyzetméterár idén január elején 170 ezer forintot tett ki, ez 28,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Salgótarjánban 15,2 százalékkal 189 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

  • Bátonyterenyén 21,6 százalékkal 152 ezer forintra,
  • Balassagyarmaton 17 százalékkal 275 ezer forintra,
  • Pásztón 24,9 százalékkal 221 ezer forintra,
  • Szécsényben pedig 14,1 százalékkal 154 ezer forintra emelkedett a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Az összeállítás bemutatja azt is, hogy az idén januárban még eladásra váró, vagyis az aktuális kínálatban melyek a megye legolcsóbb és legdrágább lakóingatlanai.

  • 280 millió forintos árral Mátraszőlős áll a rangsor élén, egy 280 négyzetméteres kúriával, plusz 18 ezer négyzetkilométeres telekkel.
  • A második helyet Szécsény szerezte meg 200 millió forinttal, itt egy tizenhét szobás 340 négyzetméteres panzióként üzemelő ingatlant hirdettek meg.

 

A legolcsóbb ingatlanok közé tartozik

  • 900 ezer forintos árral Salgótarján településen található, 44 négyzetméteres lakóház.
  • Emellett Nagylócon 1,3 millió forintért egy lebontásra ítélt családi házat kínálnak 350 négyzetméteres telken.
Helyi hírekingatlaningatlanárak