2024.03.28, Csütörtök
Újabb felsőfokú képzések érkeznek Nógrád megyébe
Illusztráció: Pixabay

Újabb felsőfokú képzések érkeznek Nógrád megyébe

mti

2021.11.25. 13:23

A magyar gazdaság ütésálló, a vírusválság ugyan érintette, de az európai országok közül elsők között tért vissza a válság előtti fejlődési pályára - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Nógrád megyében, Salgótarjánban.

Hirdetés

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hosszú távú stratégiájával kapcsolatban Nógrád megye, valamint Salgótarján 2030-ig szóló komplex programjának áttekintését célzó munkaértekezlet után elmondta, külföldi elemzők erre az évre 7-7,5 százalékos magyar gazdasági növekedést várnak, ezzel szemben a kormány óvatosabb, 7 százalékkal számol, ezzel a teljesítménnyel az Európai Unióban az első országok között van, és a következő évre jelezett növekedési adatok is kedvezőek.

Nógrád megyével kapcsolatban ismertette, hogy itt az alkalmazotti létszám hamarosan eléri a válság előtti szintet. A megyei, főleg hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások részt vettek a különböző pályázatokon, de még van javítani való a sikeresebb részvétel érdekében.

Szólt arról, hogy a kormány átalakította az egyetemek működési modelljét, Nógrád megyében több egyetem is megjelenik a szakképzésben, felsőfokú képzésben.

Palkovics László szólt arról is, hogy felkereste az Alstom mátranováki gyárát, ahol a cég vezetői elmondták, jelentős fejlesztéseket terveznek. A miniszter jelezte, a kormány hamarosan kiírja a 120 milliárd forintos szakképzési intézményrendszer-fejlesztési forrást.

A miniszter beszámolt arról is, hogy áttekintették a megyei közlekedésinfrastruktúra-fejlesztéseket, az egyik vasútvonal fejlesztésének részleteit hamarosan kidolgozzák.

Helyi hírekfelsőoktatásképzésgazdaság