2024.02.28, Szerda
Megújul a szécsényi Benczúr-kúria

Megújul a szécsényi Benczúr-kúria

magyarepitok.hu

2020.01.02. 16:30

A kastély épülete mellett a bástyái és a kertje is megújul.

Hirdetés

A TED-en megjelent a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria fejlesztésére kiírt közbeszerzés.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nzrt. projektjében a romos állapotban lévő műemléképület turisztikai felújítása. A kastély a 18. században a Dolány feletti dombtetőn épült meg, a 20 században a Benczúr Gyula festőművész tulajdonába került. A magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakja haláláig itt élt, és történelmi értékű bútorzatot gyűjtött össze az épületben, amely mellett egy műtermet is építtetett. Halála után a települést Benczúrfalvára nevezték át, ma Szécsény városhoz tartozik közigazgatásilag.

A művész 1920-as halála után a családja panzióként működtette a kastélyt, amit a háborúban teljesen kifosztottak. A község 1950-ben teljesen felújította az épületet, és évtizedeken keresztül a település oktatási és kulturális központja volt. Később azonban csak raktárként használták, és leromlott az állapota. Egy fertőző gombabetegség miatt a fából készült tárgyak nagy részét meg kellett semmisíteni.

A tervezett fejlesztés révén a kúria közösségi, kulturális térként hasznosul, a projekt várható befejezése 2020-ban lesz. A Nemzeti Kastélyprogramban megvalósuló projekt fő célja a kastély és a műterem épületének műemléki szempontok figyelembe vételével történő építészeti, műszaki felújítása. Ennek során a kúria teljes tetőszerkezete és homlokzata megújul. Emellett a kúria földszintjének részbeni helyreállításával új kiállító- és hozzájuk tartozó kiszolgáló terek jönnek létre.

A kiállítási terekhez többek közt ezek a kiszolgáló terek jönnek létre: fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, vizesblokk, raktárok. A tervek szerint megújul a kúriaépület közvetlen környezete is, a kertben úthálózat és parkoló egyaránt kialakításra kerül.

A fejlesztés után az épület történelméhez, korábbi funkciójához kapcsolódó kiállítások jönnek létre. Az épület teret ad kulturális és művészeti programoknak, alkotótáboroknak és egyéb rendezvényeknek. Kiemelt cél Benczúr Gyula képzőművészeti alkotásainak a modern technika által megelevenedő bemutatása.

 

A TED-en most közzétett hirdetménye a turisztikai célú fejlesztésben többek közt

  • a kastély építési, épületgépészeti munkáit,
  • a kastély melletti támfal,
  • a délnyugati és északkeleti bástyák felújítását, 
  • a kastély körüli járda-, és útcsatlakozás építését,
  • valamint környezetrendezést ír elő.
Helyi hírekSzécsényműemlékfelújításközbeszerzés