2024.04.20, Szombat

Salgótarjánban futással emlékeznek

mti

2016.10.20. 08:49

Salgótarjánban jubileumi emlékfutást szerveznek, Hugyagon emlékművet avatnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezéseken.

Hirdetés

Salgótarjánban az önkormányzat és a Pofosz Nógrád megyei szervezete közösen szervezi az ünnepséget, amely vasárnap reggel koszorúzással kezdődik a Megyeháza falán elhelyezett emléktáblánál, majd kora este a művelődési központ színháztermében tartott városi ünnepélyen adják át az '56-os emlékérmeket. Ott Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere és Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) megyei elnöke mond beszédet. A Zenthe Ferenc Színház társulata a Mindig új élet lesz a vérből című színpadi játékot mutatja be. 


Délelőtt már 25. alkalommal rendezik Salgótarjánban az október 23-i emlékfutást, amelyet negyed évszázada a Salgótarjáni Erdély-Kör szervez. A támogatók között van az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága is. A hagyományoknak megfelelően óvodások, általános és középiskolások mellett felnőttek is részt vesznek az emlékfutáson váltóban, illetve családi futást is indítanak. Tavaly 2143 futót regisztráltak az eseményen.

 

Hugyagon emlékművet avatnak csütörtökön a község emlékparkjában. A régi, tönkrement fa kopjafa helyén állíttatta fel az önkormányzat saját forrásból a 175 centiméter magas, az 1956-ban meggyilkolt két nemzetőr parancsnok, Hadady Rudolf és Hargitai Lajos arcképét és a lyukas zászlót ábrázoló márvány emlékművet.


 A salgótarjáni acélgyár dolgozóiból szervezett nemzetőri fegyveres csoport vezetőit 1956. december 11-én 
letartóztatták, majd 13-án hajnalban a Budapesti Központi Bíróságra vitték volna őket, de Hugyagnál mindkettőjüket kiszállították a gépkocsiból a karhatalmisták. Ezután a két fiatalembert szinte a felismerhetetlenségig összeverték, majd több lövéssel agyonlőtték. Az Erdélyből érkezett Hadady Rudolf 33, a bajai származású Hargitai Lajos 28 éves volt. A faluban 2008-ban alakítottak ki emlékházat abban az épületben, ahol megkínozták őket.

Helyi hírek1956-os forradalomHugyag