2024.04.27, Szombat
Így védte ki a válság hatását ez az építőipari gyártó

Így védte ki a válság hatását ez az építőipari gyártó

mti

2024.01.11. 17:00

A társaságnak lényegében sikerült megőriznie a 2022-es forgalmát, az idei év második felére pedig már javulást vár.

Hirdetés

Enyhén, 0,2 százalékkal 33,55 milliárdra nőtt az előző évhez képest az építőipari ragasztókat, segédanyagokat és hőszigetelő rendszereket gyártó Mapei Kft. belföldi forgalma. A cég export bevétele ugyanakkor 16 százalékos csökkenéssel, 506 millióra esett vissza – olvasható a társaság közleményében.

A segédanyaggyártás és forgalmazás egyik legjelentősebb hazai szereplője az előző évben 34 milliárd forintos öszzforgalmat produkált, ami mindössze 0,1 százalékkal marad el a 2022-es esztendő eredményétől.


Megerősített piaci jelenlét, ésszerű költségcsökkentés

„Sportnyelven szólva, döntetlenre győztünk a válság ellen" – nyilatkozta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója. "A múlt évi gazdasági kihívásait figyelembe véve elégedettek vagyunk az elért eredményeinkkel. A belföldi árbevételünk enyhe növekedését rugalmas üzleti politikánknak köszönhetjük.

Egy aktívabb értékesítési stratégiát alkalmaztunk, és megerősítettük piaci jelenlétünket, miközben ésszerű költségcsökkentő intézkedéseket vezettünk be.”

Az exportpiaci teljesítmény 16 százalékos jelentős csökkenését az energiaárak növekedése és az ebből adódó kvarchomok áremelkedése okozta, ami több európai piacon csökkentette a vállalat versenyképességét. A csökkenő export árbevételt a hazai piacon elért stabil teljesítmény ellensúlyozta.


Optimista jövőkép

A Mapei Kft. optimista, az építőipari teljesítmény javulását várják idén, az uniós források érkezése miatt. Azonban, mivel az uniós pályázatok kiírása hosszadalmas, ezért csak a jövő év őszétől várnak látványos javulást.

A vállalat idén is kitart korábban kijelölt stratégiája mellett, amely az építőipari szereplők támogatására és a piaci részesedés növelésére irányul.

Gazdaságépítőiparépítőipari gyártókMapei Kft