2024.04.28, Vasárnap
Csúcson a magyarországi beruházásösztönzés - hatalmas a külföldi befektetők érdeklődése a magyar gazdaság iránt
Fotó: Messe München

Csúcson a magyarországi beruházásösztönzés - hatalmas a külföldi befektetők érdeklődése a magyar gazdaság iránt

Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)

2023.10.02. 12:00

Magyarország az egyik legfontosabb befektetési helyszínként vesz részt az EXPO REAL-on, a világ egyik legrangosabb ingatlanos seregszemléjén.

Hirdetés

A fővárosit is meghaladó volumenű vidéki fejlesztésekkel, ipari ingatlanokkal és prémium irodákkal szerepel a kiállítók élvonalában Magyarország a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a 25. müncheni EXPO REAL-on október 4-6. között, ahol 75 országból, több mint 2.000 kiállító és közel 40.000 döntéshozó jelenik meg – derült ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), illetve az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből.

Mint kiemelték, a Magyarország-Budapest-stand fókuszában a főváros mellett Debrecen, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa és Szolnok fejlesztéseit, gazdasági környezetét is megismerhetik a magyarországi befektetési lehetőségek iránt évről-évre növekvő érdeklődést mutató nemzetközi befektetők.

A középpontban idén a globálisan is lendületesen fejlődő területek állnak: az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az ’A’ kategóriás fenntartható irodafejlesztések.

A Magyarország-Budapest-standot közösen alakította ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a fő kiállító a Liget Budapest Projekt, a szakmai támogató a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE. Az ipari ingatlanok piacának legjelentősebb szereplője, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) is bemutatja modern ipari csarnokait. A piac meghatározó ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a GLP, a GTC, a Futureal és a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a WING – a legjelentősebb folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható projektjeiket viszik a seregszemlére.

 

Kép: exporeal.net

 

Idén először haladják meg a vidéki fejlesztések a fővárosiakat

Takács Ernő, a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke többek között hangsúlyozta, hogy mivel a Magyarországra érkező tőkebefektetések a tavalyi után, idén is rekordot döntenek, ez egyrészt kiemelt figyelmet vonz hazánkra, másrészt jó lehetőséget jelent a professzionális ingatlanfejlesztők számára is. Bár az ingatlanfejlesztések lendületét a globálisan és itthon is lassuló gazdasági teljesítmény megtorpanásra késztette, a hazai befektetési lehetőségek iránti nemzetközi érdeklődés fenntartása fontos feladat, így 2023 jó megalapozó éve lehet a 2024-es, újbóli dinamikus bővülésnek. Takács Ernő kiemelte azt is, hogy

az idén először haladják meg a vidéki fejlesztések a fővárosiakat, ami ugyan elsősorban a fővárosi ingatlanprojektek elmaradásával magyarázható, de az ingatlanfejlesztések egészségesebb eloszlását is mutatja.

 

Minden idők legerősebb féléves eredményét hozta idén a magyar beruházásösztönzés

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója arról is beszámolt, hogy továbbra is töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt. A 2022-es, Magyarország befektetésösztönzési történetében rekordnak számító 6,5 milliárd euró beruházási volument idén már az év első fél év során sikerült túlszárnyalni. Tavaly 92 működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, így 15.000 új munkahely született és több tízezer maradt meg, ugyanakkor idén már közel 12.000 új munkahely jött létre, csak június végéig. Minden idők legerősebb féléves eredményét hozta idén a magyar beruházásösztönzés:

a 2023 első felében történt 8,1 milliárd eurós, azaz több mint 3.000 milliárd forintos volumen azt jelenti, hogy már most, fél év alatt megdőlt a tavalyi, egész éves eredmény.

Nemzetközi szempontból Magyarország a Nyugat és a Kelet találkozási pontja, hiszen ez az a helyszín, ahol a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók találkoznak.

 

Grafika: Liget Budapest Projekt

 

A Liget Budapest Projekt felpezsdítette a turizmust

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a Liget Budapest Projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések vonzzák a nemzetközi befektetőket, mert a komplex kulturális terek, programok, kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a modern város új modelljét jelentik, és a jövő városainak élhetőségét teremtik meg. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly a Magyar Zene Háza nyerte el a German Design Council által odaítélt Iconic Award-ot, az egyik legfontosabb szakmai díjat, amit az EXPO REAL-on vehettek át.

A Magyar Zene Háza ezen túl már számos építészeti díjat nyert el, így nemcsak Magyarország legtöbbet díjazott fejlesztése lett, hanem Európa egyik legelismertebb épületévé vált és a tengerentúlon is bekerült a legjobbak közé. A különleges épület a Magyar Építő Zrt. kivitelezésével, a japán sztárépítész Sou Fujimoto tervei alapján épült. A tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készítette, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, akomplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el.

 

Fotó: Liget Budapest Projekt / Palkó György

 

A vezérigazgató mindemellett kiemelte:

Európa legjelentősebb kulturális fejlesztése, a Liget Budapest Projekt felpezsdítette a turizmust, rengeteg látogató érkezik vidékről vagy a határon túli magyar közösségekből, továbbá a külföldi turisták térképére is felkerült a megújuló Városliget.

Az elmúlt két évben az új fejlesztések jelentős mennyiségű nemzetközi szakmai díjat nyertek el, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy már ötmilliónál is több látogatót vonzottak. Bízunk benne, hogy hamarosan a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által jegyzett Új Nemzeti Galéria megépítése révén néhány év múlva teljes lehet a Liget Budapest programja, amelynek köszönhetően a magyar főváros különleges kulturális negyeddel gazdagítja majd Európát.

A rendezvényen bemutatott projektek részletes leírásai a Magyarország-Budapest-stand weboldalán találhatóak meg.

Galéria

GazdaságMagyar Építő ZrtkiállításingatlanfejlesztésÓbuda GroupFőber Zrt.Liget Budapest ProjektWeinberg '93 Építő Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.szakkiállításMünchen