2024.04.20, Szombat
Proaktív válaszokat ad a WHB az építőipari munkaerőpiac kihívásaira
A WHB székháza

Proaktív válaszokat ad a WHB az építőipari munkaerőpiac kihívásaira

WHB Group, magyarepitok.hu

2023.03.29. 18:30

A WEST HUNGÁRIA BAU cégcsoportszintű HR-stratégiájáról tett közzé írást, melyben kiemelik az anyagi elismerés mellett a partnerség, a digitalizáció és a hiányzó készségek fejlesztésének fontosságát is.

Hirdetés

Az építőipar nemcsak Magyarországon, hanem világszerte számos munkaerőpiaci kihívással küzd. Ezek közül kiemelkedő a munkaerőhiány és az utánpótlás hiánya, mellyel a WHB Group is nap mint nap szembesül – írják a cégcsoport honlapján közzétett cikkben.

 

Várady Eszter HR vezető (Fotó: WHB Group)

 

Az elmúlt évek ágazati fejlődése és az építőipari munkaerőhelyzet változásai

Az elmúlt években egyértelműen az iparág fellendülését láthattuk. Az építőipar kiemelt fontosságú ágazat, szerepe megkérdőjelezhetetlen a magyar nemzetgazdaságban és az európai gazdaságban egyaránt. Egy olyan ciklusnak lehettünk részesei, amikor a társadalmi, technológiai, környezeti és politikai tényezők egyszerre növelték a kapacitásokat, tették intenzívvé a termelést, azonban ezzel egyidejűleg óriási munkaerőhiányt produkáltak – foglalják össze.

A COVID óta számszerű javulás tapasztalható az építőipar (elsősorban) fizikai munkaköreiben, hiszen a más iparágakból felszabaduló munkaerők azonnal megjelentek az építőiparban.

Jelenleg az ágazat körülbelül 35 ezer fővel több munkavállalót foglalkoztat, mint a COVID járvány előtti foglalkoztatottak összessége, ez a növekedés új kihívások elé állította a szakmát

- mutatnak rá.

Hozzáteszik: a KSH tájékoztatása szerint 2022-ben az építőipari termelés értéke folyó áron 6873,7 milliárd forint volt, 3%-kal meghaladva a 2021. évi termelést. Az anyagárak emelkedése ellenére is magas maradt az építési termelés szintje a 2022-es évben.

 

Évről-évre fejlesztik a béreket

A WHB-nek, - úgy, mint más vállalkozásoknak is – az idei évben is szakmunkás- és mérnökhiányos munkaerőpiaci környezetben kell végrehajtania a vállalt projektek minőségben és határidőben történő kivitelezését. A WHB-t ez a munkaerőpiaci és iparági verseny egyértelműen a hatékonyság növelésére készteti, illetve mindez hatalmas nyomást is helyez a cégcsoportra, valamint a kollégák által elvégzett munka magasabb anyagi elismerésére - írják.

„Tisztában lévén a fentiekkel, büszkén mondhatjuk, hogy elmúlt években évről-évre átlagosan 10-15% bérfejlesztést hajtottunk végre, valamint az elmúlt évben új, az egészséget szem előtt tartó egészségbiztosítási szolgáltatást vezettünk be”

- emelik ki.

Az anyagi elismerésen túl a WHB számára az írás alapján a leglényegesebb HR-küldetések egyike a stabilitás megőrzése. A pillanat előnyénél a jövő fenntarthatósága még fontosabb – foglalják össze egy mondatban, hogy mindez mit jelent számukra.

A cégcsoport HR-küldetésének másik fő irányvonala a fejlődés. A marketingosztállyal karöltve a munkáltatói márkaépítést tartják a jelen időszak legnagyobb kihívásának, és ennek megfelelően élhető és szerethető munkahelyet kívánnak teremteni és fenntartani, amellyel elégedettek a munkatársaik.

 

Három fő pillér szerint dolgoznak a szakemberhiány enyhítésén

A WHB Group a szakemberhiány enyhítésére az alábbi stratégiai pilléreket fektette le, melynek megvalósítása 2021 óta folyamatosan történik.

Partnerség/összefogás: formálisabb működés más vállalkozások-, illetve egyetemek összefogásával, együttműködésével. Felelősségvállalás a képzési háttér megteremtéséért. A WHB 2018 óta duális képzőhely, melyet tovább gondolva 2023-ban szeretnének elindítani egy modellprogramot, mellyel enyhíthető az iparág munkaerőhiánya. Egy olyan képzőközpont létrehozásán dolgoznak, ahol a Széchenyi Egyetemmel együttműködve az elméleti képzést kiegészítő gyakorlati oktatást tudják biztosítani, és ezzel együtt perspektívát és biztos kimeneti tudást adni a diákoknak.

Digitalizáció: a mai fiataloknak nem lehet vonzóbbá tenni az építőipart, hacsak nem történik digitalizáció (BIM). Emellett a digitális kompetenciák fejlesztése az idősebb korosztálynál is fontos cél.

Hiányzó készségek fejlesztése: a változó piaci környezet és követelmények okán a WHB jelenlegi munkavállalói számára képzési programokat kell indítani, hogy a hiányzó készségeiket fejleszteni tudják (mint a digitális ismeretek, az idegennyelvtudás és a szakmai továbbképzések).

Összefoglalásként a WHB honlapján megjelent anyagban kiemelik:

felelős nagyvállalatként úgy gondolják, hogy az építőipar jövőjének fejlődésében potenciális és meghatározó szerepe van a WHB Groupnak, így az ágazat többi szereplőjével összefogva szeretnének mintát mutatni és maradandót alkotni.

GazdaságdigitalizációWest Hungária Bau Kft.BIM