2022.12.04, Vasárnap
Hollókőn tartottak gazdasági találkozót a megyei jogú városok
Wikimedia (A képet Batomi készítette)

Hollókőn tartottak gazdasági találkozót a megyei jogú városok

mti

2022.03.04. 10:36

A koronavírus járvány utáni gazdaság újraindításáról tárgyalt a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) idei első közgyűlésén a Nógrád megyei Hollókőn csütörtökön.

Hirdetés

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a szövetség elnöke az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány kompenzálja az iparűzésiadó-kiesést, fedezetet biztosít a béremelésekre, kiegészíti a gyermekétkeztetés költségeit és keresik a közös megoldást az energiaárak drágulására is.

Az önkormányzatok vezetői minderről Banai Péter Benővel, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárával tárgyaltak Hollókőn.

Szita Károly elmondta: csütörtökön jó híreket kaptak, miután ezekkel a problémákkal már januárban megkereste az MJVSZ delegációja az államtitkárt, és akkor még nem kaptak konkrét válaszokat.

Az elnök hozzátette: a koronavírus-járvány miatt olyan döntéseket kellett hozni, amelyek tovább növelik a foglalkoztatottságot, megőrzik a munkahelyeket és fenntartják, illetve újraindítják a gazdaságot.

Mint mondta, ennek része volt, hogy a kétszázalékos iparűzési adó felét a településeken működő vállalkozásoknál hagyta a kormány.

"Államtitkár úr arról biztosított bennünket, hogy ennek kompenzációja, adóképességünk arányában, júliusban, illetve októberben megérkezik az önkormányzatok számlájára" - fogalmazott Szita Károly.

Banai Péter Benő államtitkár elmondta: több hónapos egyeztetések után több területen is kormányzati válasz érkezik az önkormányzati kérdésekre.

Kifejtette: a járvány után a magyar gazdaság gyorsabban állt helyre, mint az európai uniós átlag. Mint mondta, számos ország gazdasági teljesítménye ma sem éri még el a válság előtti szintet, ezzel szemben a magyar gazdaság teljesítménye már jóval meghaladta a 2019. év végi helyzetet.

Tavaly 7,1 százalékos volt a növekedés, a foglalkoztatottak száma 4,7 millió volt - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: azon dolgoznak, hogy mindez fennmaradjon, és az önkormányzatok is megfelelő forrásokkal gazdálkodhassanak feladataik ellátásához.