2024.03.19, Kedd
Újabb adókönnyítések jönnek: egyszerűsödik a bürokrácia
Illusztráció (pixabay.com)

Újabb adókönnyítések jönnek: egyszerűsödik a bürokrácia

Pénzügyminisztérium

2020.07.02. 16:49

A járvány hatásai által leginkább érintett turizmus védelmére összességében mintegy 600 milliárdot biztosít a kormány.

Hirdetés

A gazdaság újraindítása csak úgy lehet eredményes, ha a kormány az adórendszert és a bürokráciát is egyszerűsíti – jelentette ki Varga Mihály a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs mai ülésén. A Törzs az adóbürokrácia csökkentésének, illetve a hazai turizmus újraindulásának lehetőségeit vizsgálva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetőinek részletes javaslatait tekintette át.

Az MKIK adóügyi eljárások egyszerűsítésével vonatkozó javaslatai lényegében egybeesnek az eddigi és a tervezett kormányzati intézkedésekkel – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a vállalkozások már rövidtávon számolhatnak adóügyi könnyítésekkel. A pénzügyminiszter példaként említette a nemrég bevezetett, de máris igen népszerű Online Számlázó applikációt, illetve a feltöltési kötelezettség megszüntetését, ami jelenleg a vállalkozók számára az egyik legbonyolultabb adminisztrációs teher.

A könnyítést szolgálja, hogy 2021-től a NAV készítheti a vállalkozások áfa-bevallását is, illetve a foglalkoztatáshoz köthető adminisztráció csökkentése lehet a következő állomás.

A cél itt is az, hogy minél kevesebb adatot kérjünk a vállalkozásoktól – hozta alá a tárcavezető. A tárcavezető bejelentette, hogy egyszerűsítik az adóbevallási, adatszolgáltatási nyomtatványokat, ezzel párhuzamosan bevezetik az online kitöltést a lehető legtöbb nyomtatvány esetében. Folytatódnak a gazdaságösztönző adóegyszerűsítések is, július 1-jétől egy teherré olvadt össze a nyugdíj-, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási, valamint a munkaerőpiaci járulék. A kormány célja továbbra is az adóegyszerűsítés: 2022-ig harmadával csökkenhet az adók száma, 2010-hez képest eltűnhet nagyjából húsz közteher.

A járvány hatásai által leginkább érintett turizmus védelmére összességében mintegy 600 milliárdot biztosít a kormány – szögezte le a miniszter. Példaként említette a Magyar Turisztikai Ügynökség egymilliárd forintos vis maior keretét, amely az ágazat nehéz helyzetbe került vállalkozásainak megsegítését szolgálja, valamint a szektort érintő adóintézkedéseket. Varga Mihály bejelentette: a Törzs az ágazati felvetéseket elfogadva javaslatot fog tenni a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére vonatkozó szabályok egyszerűsítésre, illetve a Széchenyi Pihenő Kártya esetében a szálláshely alszámla felhasználási körének bővítésére.

Gazdaságadógazdasági növekedés