2024.06.22, Szombat

Fejleszthetik a határ menti településeket

mti, magyarepitok.hu

2016.11.10. 12:31

A legnagyobb infrastrukturális fejlesztések a magyar-szlovák határon várhatóak, itt hat gyalogos, illetve kerékpáros hidat építenek. Erről már meg is egyeztek a szlovák kormánnyal.

 

A 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban közel 400 milliárd forint áll rendelkezésre a határ menti települések infrastruktúrájának, környezeti állapotának, egészségügyi rendszerének fejlesztésére. Az uniós források felhasználhatók még az oktatás, a turisztika és a kutatás területén is - mondta Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára.

Perényi Zsigmond ismertette a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban tervezett beruházásokat.

  • A legnagyobb infrastrukturális fejlesztések a magyar-szlovák határon várhatóak, itt hat gyalogos, illetve kerékpáros hidat építenek. Erről már meg is egyeztek a szlovák kormánnyal.
  • A szlovén-magyar határnál várhatóan az Orfalu-Büdfalva és a Dedeskecskés-Lendvahosszúfalu útszakaszt fejlesztik.
  • A horvát-magyar határnál a tervek szerint híd épül Murakeresztúr és Kotoriba között, Őrtilos és Légrád részvételével pedig kerékpárút-fejlesztés valósul meg.
  • A magyar-szerb határszakaszon egyebek mellett a Kübekháza-Rábé között hiányzó útszakasz megépítéséről döntenek majd.

 

Az infrastruktúra fejlesztését célzó, határon átnyúló programokban a pályázati források több mint 40 százalékát kiírták már, jövőre pedig a tervek szerint az összes pályázati lehetőség elérhetővé válik – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az előző, 2007-2013-as uniós finanszírozási ciklushoz képest a jelenlegi ciklusban már a kis- és közepes vállalkozások is pályázati lehetőséghez jutnak. Eddig főként egyházak, önkormányzatok, civil szervezetek, iskolák pályázhattak, a határon átnyúló programokban elérhető európai uniós forrásokat nem lehetett felhasználni a gazdaság, illetve az egyes cégek fejlesztésére. A magyar kormány a korábbi és a jelenlegi ciklus végrehajtásában is stratégiai partnerként tekint az egyházakra.

Gazdaságinfrastrukturális fejlesztésSzlovákiamagyar-szlovák határ