2024.03.28, Csütörtök

Hamarosan beköszönt az ultraolcsó napelemek korszaka

iflscience.com

2016.10.25. 13:13

A perovszkit napelemek gyártási költsége ötöde a manapság alkalmazottaknak, a fejlesztői nagyon közel kerültek a tömeggyártáshoz szükséges paraméterekhez.

Hirdetés

Az IFL Science döntő áttörésről számolt be a perovszkit napelemek kutatásában. A portál azt írja, a hagyományos szilícium helyett perovszkit réteggel gyártott napelemek átlépték a 20 százalékos hatékonysági határt az energiaátalakításban. A cikk rámutat, két nappal a bejelentés előtt a világ meghatározó kutatói kinyilvánították, az eddigieknél sokkal olcsóbb megoldást nyújtó perovszkit a napelemek új generációját hozza el, és ugyanilyen hatása lesz az általánosságban vett villamosenergia-termelésre.

A mostani fejlesztést az oxfordi egyetem professzora, Henry Snaith jelentette be, aki a 20,3 százalékos hatékonyság mellett további jó hírrel szolgált. A perovszkit napelemek alkalmazásának fő akadálya, hogy víz, oxigén vagy hő hatására jelentősen veszítenek a hatékonyságukból. Snaith jelentéséből viszont kiderült, az új fejlesztés az oxigén és a hő próbáit egyaránt sikerrel kiállta, így ezekkel a tényezőkkel már nem lesz gond.


Több téren is magasan veri a hagyományos napelemeket

A perovszkit napelem a napenergia villamos-energiává alakításához perovszkit elemeket használ aktív energia-gyűjtő rétegként, fő előnyei:

  • legjobbjai tízszer annyi napenergiát képesek megkötni, mint a hagyományos szilíciumon alapuló napelem,
  • energiaátalakítási hatásfoka nem marad sokkal a szilícium alapon készült vetélytársától, ráadásul ez az érték folyamatosan növekszik: hét évvel ezelőtt még 3,8, négy éve 10 százalékos volt, a mostani bejelentés szerint viszont már 20,3 százalékos (a szilíciumnál ez 26 százalék)
  • előállítási költségei ötöde vetélytársáénak.

Nem csoda, hogy a perovszkitot fejlesztő vállalkozások száma egyre gyarapszik. Nem csupán a cikk által idézett kutatók mondják, hogy az egész ipar rövidesen erre az alapanyagra fog áttérni, miután nincs messze az az állapot, ami lehetővé teszi a tömeges gyártásukat.

Gazdaságnapelemtudomány