2024.04.18, Csütörtök

Csökkent az álláskeresők száma a megyében

mti

2016.08.16. 07:41

Nógrád megyében a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az első félév végére, de az álláskeresők 14,5 százalékos aránya így is a legmagasabb az országban.

Hirdetés

Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője a féléves adatokat ismertetve elmondta, június végén 12 061-en szerepeltek a nyilvántartásokban, a pályakezdők száma 304, a nem pályakezdőké 1335 fővel csökkent egy év alatt.

A havi átlagos létszám utoljára 12 éve volt alacsonyabb a jelenleginél.


Az első hat hónapban 13 046 állásigény jelent meg Nógrád megyében. Az új álláshelyek 79 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott, de az elsődleges munkaerőpiac létszámigénye a félév végére elérte a 2577 főt, ami 17,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezek fele támogatás nélkül is betölthető volt. A megye gazdaságában meghatározó szereppel bíró ágazatok közül a feldolgozóipar 717, a kereskedelem 515 embernek kínált munkát.

Nógrádban 1534 volt a pályakezdő álláskeresők száma. Minden hetedik-nyolcadik álláskereső ebbe a csoportba tartozott, köztük 55 százalék körüli az alacsony iskolai végzettségűek aránya. Kiemelt uniós program segíti a munkaerőpiacra a 25 év alatti fiatalokat bértámogatás, képzés és mobilitási támogatásokkal. Több mint 800 millió forint áll rendelkezésre és már több mint 1300-an részesültek támogatásban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretein belül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium erre az évre 186,6 millió forintot biztosított a megyének az új támogatásokra. Ebből segítik az álláskeresők vállalkozóvá válását, valamint ebből adnak pénzt a foglalkoztatást bővítő bértámogatásra, a lakhatási és a munkahelymegőrző támogatásra.
A minisztérium által indított "Nők 40+" elnevezésű programban eddig 29-en kaptak lehetőséget, hogy megszerezzék a nyugdíjhoz hiányzó jogosultsági időt.
A "Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" programban 2016-ban és 2017-ben legalább 820 álláskereső nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítik. A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkezők ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a munkaerőpiacon helyezkedjenek el. Erre június végéig 105-en igényeltek támogatást. A közfoglalkoztatottak és a nyilvántartásban szereplő álláskeresők elhelyezését segíti az "Út a munkaerőpiacra" program, amelynek segítségével 1100 állás nélküli munkaerőpiaci esélyét biztosítja a foglalkoztatási szolgálat.

Az "Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése" című projektben több mint háromezren kapnak lehetőséget képzettségi szintjük növelésére. Többek között kerti munkásokat, óvodai dajkákat, település karbantartókat képeznek, a tanfolyamok döntően az önkormányzati igényekre épülnek, de a következő időszakban egyre nagyobb teret kapnak a hiányszakmák képzési lehetőségei is.

forrás: mti