2024.06.17, Hétfő

2x2 sávon Salgótarjánig

NIF Zrt.

2016.08.10. 12:20

A 21. sz. főút mindhárom szakaszán, közel 15 km hosszan Heves és Nógrád megyében gőzerővel folyik a munkavégzés. A korszerűsítés célja, hogy az új, 2x2 sávos úttal bekössék Salgótarjánt és Nógrád megyét az országos gyorsforgalmi úthálózatba.

A Heves megyei szakaszon Hatvan és Lőrinci között befejeződött a lőszermentesítés és a bozótirtás, a cserjeirtás és a fakivágás folyamatban van.  A kivitelező megkezdte a lehumuszolási munkákat, illetve a meglévő vízelvezetési rendszer tisztítását, feltárását. Augusztusban a szakasz elején lokális pályaszerkezet cserével, szélesítéssel, illetve a teljes szakaszon lehumuszolással, töltésalapozással, töltésépítéssel, műtárgyak építésével folytatódik a kivitelezés.

 

A Nógrád megyei szakaszokon 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben a kivitelezéssel érintett területeken Szurdokpüspöki-Pásztó-Tar között.  Szurdokpüspöki és Tar között jelenleg mindenhol, a csomóponti ágakon, a csatlakozó országos utakon és a főpálya bal pályáján a bevágás szedése, töltés építése zajlik. Pásztó és Tar között a mátraszőlősi csomópont környezetében épül az ideiglenes terelőút, várhatóan szeptemberben a 21. sz. főút forgalmát átterelik. Ezen a szakaszon is megkezdődik a hídépítési munka bontással és alapozással.

A kivitelezés befejeztével, 2018 tavaszán a térségben élők sokkal gyorsabban és biztonságosabban érik majd el a fővárost, valamint Salgótarján is bekapcsolódik a gyorsforgalmi úthálózatba.

 

Nógrád megyében a II. ütemben Szurdokpüspöki és Pásztó között, 4,5 kilométeren építik ki a 2×2 sávos utat, a III. szakasz keretében Pásztó – Mátraszőlős – Tar között négynyomúsítják a 21. sz. főutat mintegy 3,7 kilométer hosszban. 

 

 21. sz. főút négynyomúsítása további Nógrád megyei szakaszok megépítésével folytatódik. A Tar-Mátraverebély és Mátraverebély-Bátonyterenye között épülő 2×2 sávos út kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárása folyamatban van. Eredményes eljárás esetén a további két szakasz látványos kivitelezési  munkálatai 2017 elején megkezdődhetnek.

 

A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében (IKOP) valósul meg.

GazdaságútépítésNIF Zrt.