2024.07.15, Hétfő

Darazsak, méhek elleni védekezés

2016.06.20. 14:28

A nyári kirándulások egyik veszélyét az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.


Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. A csípésükre hazánkban az emberek 2-3 százaléka túlérzékeny, 97 százalékuknál csak helyi reakció mutatkozik.
A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, hogy elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, túlérzékenység esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő.
 
További információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján:
http://www.katasztrofavedelem.hu/

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elkészítette azoknak a szakembereknek az országos listáját, akik a méhek és darazsak befogásához, eltávolításához szükséges szaktudással és felszerelésekkel rendelkeznek. A szakemberek országos listája az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban megtalálható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/mehrajbefogok_orszagos_listaja.pdf

Salgótarjánban:
Fekete József +36 30 635-1266
Herencsényi Kornél +36 30 817-5468
Tóth Norbert +36 20 468-7174

forrás: salgotarjan.hu

Galéria