2024.07.18, Csütörtök

Betyár Bazár Mátrafüreden

2016.04.13. 11:19

Május 1-jén indul hódító útjára a Füredi Betyár Bazár, mely havi egy alkalommal várja a betyárokat és a betyárkodókat.

Bár a hajdani lovas útonállók nem térnek vissza, mégis betyáros jókedvre derülhet, aki pünkösd hava legelső napján Mátrafüredre látogat. A mátrafüredi részönkormányzat és a helyi TDM szervezet munkájának köszönhetően új eseménnyel bővül idén a mátrai turisztikai paletta. Május 1-jén indul hódító útjára a Füredi Betyár Bazár, mely havi egy alkalommal várja a betyárokat és a betyárkodókat.

 

Az esemény életre hívói azt szeretnék, ha Mátrafüredre még több színvonalas rendezvény csábítaná a turistákat, ezért hagyományteremtő céllal hozták létre a Bazárt. A népi hősöknek is tartott betyárok ugyan csak nevükben jelennek meg a Bazáron, de az eseménynek azok a vendégek lehetnek az igazi hősei, akik részt vesznek a játékon.

A havonta egy alkalommal megrendezendő „kincskereső piac" lényege hogy miközben a 24-es út mentén a Palóc Bistorant és a Palóc Babaház közötti járda vonalában, a hivatalos Palóc úton autentikus környékbeli kézmívesek mutatják be portékájukat, a bazárra látogatókat különféle játékok, rendezvények szórakoztatják, melyek középpontjában természetesen füredi nevezetességek állnak. A település más részein is lesznek árusok, így a játékosok nagy és kis kört is megtehetnek, egész Mátrafüredet átszelve.

A Bazár koncepciója szerint a látogatók egy játék keretén belül szisztematikusan járják végig az egyes helyszíneket, így egészen biztosan mindenhová eljutnak és mivel a Bazáron résztvevő kereskedőket a szervezők aktívan bevonják magába a játékba is, a portéka is nagyobb valószínűséggel talál vevőre. A kiránduló pedig egy betyáros világba csöppenve szórakozhat kedvére, miközben színvonalas termékeket vásárolhat.

A játék lényege, hogy a látogató a Tourinform Ponton játékosok térképet kap és eszerint kell végig járnia az utat minden árusnál, akik kérdéseket intéznek hozzájuk, amelyre ha a turisták helyesen válaszolnak – vagy válaszhiány esetén vásárolnak! - akkor bélyegzést kapnak cserébe. Az a játékos, aki az útvonalon összegyűjtötte a 10 bélyegzést és tudja a 10 választ a füredi kérdésekre (amit csak akkor tud meg, ha elmegy a helyszínekre), mátrafüredi emlékajándékot kap, amit a játékban résztvevő üzletek és partnerek ajánlanak fel.

forrás: turizmus.com/gyongyos-matra.hu

Galéria

Helyi hírekFüredi Betyár BazárMátrafüredbetyár