2024.06.22, Szombat

Befektetőbarát település címet kapott Salgótarján

2016.06.17. 08:27

A megyéből  Befektetőbarát település címet igazoló oklevelet kapott Salgótarján.

Lezárult a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetőbarát Település Programja, a zárórendezvényen 34 település vette át a képzés sikeres teljesítését elismerő oklevelet csütörtökön Budapesten. A megyéből  Befektetőbarát település címet igazoló oklevelet kapott Salgótarján.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kiemelte, 2015 a külgazdasági rekordok éve is volt, Magyarország egyre vonzóbb befektetési helyszín a befektetőknek, és 2016 is jó esztendőnek mutatkozik az eddigi befektetési adatok alapján.
Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke azt hangsúlyozta, hogy növekszik a vidéki befektetési projektek aránya, a befektetők egyre gyakrabban fedezik fel a Budapesten kívüli lehetőségeket is.
Szabó László szólt arról, hogy befektetési szempontból Magyarország különleges helyzetben van, a tőke egyre inkább Kelet-Európa felé jön, a befektetőkért való verseny egyre élesebb, és már nemcsak a költséget, hanem a minőséget is figyelik a beruházók a helyszín kiválasztásakor.
Ésik Róbert elmondta, hogy a HIPA 2015-ben rekordszámú, 67 projekt tárgyalását zárta sikerrel magyarországi külföldi befektetőkkel, beruházásaik mintegy kétharmada vidéki helyszíneken valósul meg. 
A HIPA tájékoztatása szerint a térítésmentesen biztosított Befektetőbarát Település Program 2015 őszén megtartott képzésein a települések képviselői többek között elsajátíthatták az alapvető befektetés-ösztönzési ismereteket, képet kaptak a befektetői látogatások menetéről, megismerkedtek a leggyakoribb befektetői kérésekkel, elvárásokkal. Ezen túlmenően betekintést nyertek a településmarketing, a hatékony kommunikáció és hatásos prezentáció, a protokoll eszköztárába is. 
A képzések összeállításánál az ügynökség hangsúlyt fektetett a gyakorlati tapasztalatok átadására, mely pontosabb képet tud festeni a befektetők igényeiről és a velük való tárgyalások hatékonyabb lebonyolításáról. A képzés lezárultával a résztvevő települések befektetői előadásból és stratégiából álló pályázati anyagon mutathatták meg a felkészültségüket.

Befektetőbarát település címet igazoló oklevelet kapott Bonyhád, Budaörs, Csetény, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Heves, Iszkaszentgyörgy, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Kaposvár, Kazincbarcika, Kemecse, Kőszárhegy, Martonvásár, Mezőtúr, Miskolc, Mórahalom, Nagykálló, Nagykőrös, Pécs, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Szolnok, Tamási, Tapolca, Tata, Tiszaújváros, Törökbálint, Veszprém, Zalaegerszeg, Zirc.
A legjobb befektetői prezentációt és stratégiai tervet Kazincbarcika városa állította össze, így a település képviselői az oklevél mellett a HIPA legjobb stratégiáért járó díját is átvehette a polgármester.

forrás: mti

Galéria