2024.06.22, Szombat

Alacsony jövedelem, alacsony ingatlanárak Nógrád megyében

2016.03.23. 15:42

A CSOK 2016-os bevezetése óta egyre inkább a használt lakások árainak növekedését tapasztalhattuk, és az ingatlanpiac is sok helyen megélénkülni látszott. De minden megyére igaz ez.

A CSOK 2016-os bevezetése óta egyre inkább a használt lakások árainak növekedését tapasztalhattuk, és az ingatlanpiac is sok helyen megélénkülni látszott. De minden megyére igaz ez.

Egyes területeket azonban továbbra is elkerül a CSOK-hatás, mely annak tudható be, hogy a jövedelmek még mindig olyan alacsonyak, hogy a támogatások igénybevételével sem tudnak ingatlant vásárolni a családok. Ezért láthatjuk a nógrád megyei ingatlan statisztikákon is, hogy az ingatlanok árai továbbra is stagnálnak mind az egész megyére nézve, mind egyes városokat közelebbről vizsgálva. Az elmúlt pár évben lassú csökkenést tapasztalhattunk, mely az utóbbi hónapokban stagnálni látszik. Nógrád megyében az átlagos négyzetméter ár 79.393 Ft, a legkisebb négyzetméter ár 33.333 Ft, míg a legmagasabb 163.157 Ft.

A megyeszékhely adatait megnézve láthatjuk, hogy a helyzet itt sem különbözik a megyei átlagtól. A Salgótarjáni ingatlan statisztikák szerint az átlagos négyzetméter ár 187.690 Ft, a legkisebb négyzetméter ár 170.085 Ft, míg a legmagasabb ár 205.000 Ft.

A megye második legnagyobb városában, Balassagyarmaton sem alakul másképp a helyzet. Az évek óta tartó pangást itt sem mozdította ki a CSOK támogatás. A balassagyarmati statisztikákból láthatjuk, az árak közel azonosan alakulnak a megyeszékhely áraihoz, ám továbbra is alulmúlják azt. Az átlagos négyzetméter ár 130.425 forint, a legkisebb négyzetméter ár 91.666 forint, míg a legmagasabb ár 208.333 forint.

Remélhetőleg a mostanában bejelentett nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) létrehozása segíteni fogja az északi megye ingatlanpiacát, és fellendíti a régóta stagnáló piacot. A NOK a kormány otthonteremtési programjának új eleme. A parlament döntése szerint a nok-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

forrás: ingatlannet.hu

Galéria

GazdaságnőkCSOKotthonteremtéslakásáraklakáspiac