2024.05.08, Szerda
Útmutatást ad a kormányhivatal az utazási költségtérítés igényléséhez
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Útmutatást ad a kormányhivatal az utazási költségtérítés igényléséhez

Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2024.02.25. 10:00

Az érvényes egészségbiztosítással jogosultak számos esetben kaphatnak támogatást az utazási költségekhez.

Minden érvényes egészségbiztosítással rendelkező állampolgár jogosult bizonyos esetekben utazási költségtérítésre. Fontos, hogy az igényt a vizsgálat vagy egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor külön jelezni kell - olvasható a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatójában. A hivatal részletesen mutatja be a jogosultak körét és azt, hogyan igényelhetik a támogatást. 

Ki veheti igénybe? Egészségügyi utazási költségtérítési támogatást - biztosítottak, valamint e személyek kísérői is kérhetik. Az alábbi esetekben igényelhető az utazási támogatás: 

  • járóbeteg-szakellátás esetén
  • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén
  • gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása esetén
  • szűrővizsgálat igénybevétele esetén
  • gyógyászati ellátás esetén
  • rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele esetén
  • orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén
  • a tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.

Az igényléshez a betegnek a vizsgálat vagy a szolgáltatás helyén mindenképp kérnie kell igénye rögzítését. Ennek megtörténtéről az egészségügyi szolgáltató az ambuláns lapon, zárójelentésen vagy egyéb dokumentumon tájékoztató szöveget köteles elhelyezni.

A beteg ezt követően nyújthatja be utazási költségtérítési támogatás iránti kérelmét személyesen, postai úton vagy az Ügyfélkapun keresztül elektronikus úton. Az igényléssel kapcsolatos további részletes tájékoztatáshoz kattintson IDE! 

AktuálisNógrád vármegyeNógrád Vármegyei Kormányhivatalutazási támogatásutazási költségtérítés