2024.04.20, Szombat
A Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott az UNESCO helyi termék programjához
A kép illusztráció - nogradgeopark.hu

A Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott az UNESCO helyi termék programjához

mti

2021.04.19. 18:43

Célja a geológiai értékek és a helyi ízek közötti kapcsolatok bemutatása, a helyi gazdaság segítése.

Hirdetés

A koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás támogatása és a klímaválság kezelése érdekében a Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozott a Magma Geopark által 2015-ben elindított GEOfood programhoz, a világon 24. geoparkként. A csatlakozással megnyílt a lehetőség a helyi termelők és éttermek számára egy nemzetközi védjegy megszerzésére.

A GEOfood programban minden, a geopark területén működő kézműves terméket előállító termelő és étterem részt vehet.

A világ első, határon átnyúló UNESCO Globális geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtörténeti, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális örökségét ápolja és geológiai értékeit mutatja be.

A GEOfood védjegyet helyi élelmiszer előállítók, illetve éttermek is megkaphatják, és annak érdekében, hogy minél szélesebb kör számára elérhetővé tegyék, a geoparkkal szomszédos övezetre is kiterjesztették, így egész Nógrád megye közigazgatási területére.

Fontos kritérium, hogy az alapanyagoknak erről a területről kell származniuk. Kiemelték, hogy a termékek csomagolásán a csatlakozó termelőknek fel kell tüntetniük a geológiai adottságok és a termékek közötti kapcsolatot.

Az éttermek esetében alapvető elvárás, hogy legyen egy olyan szezonális vagy egész évben elérhető menüsoruk, amelyben az alapanyagok legalább fele a geopark területéről származik, a geológiai adottságokkal és a táj történetével, hagyományokkal való kapcsolódást az étlapon fel kell tüntetni.

2020-ban Nógrád megye önkormányzata már elindította a veddanogradit.hu oldalt, amelynek célja a helyi termelők bemutatása és egy helyi vásárlói közösség kialakítása.
A programra időről időre felhívja a figyelmet a geopark is, a GEOfood programhoz kapcsolódóan pedig a kft. elindított egy országos kutatást is a kézműves és helyi termékek fogyasztásáról, hogy a kapcsolódó partnerek számára operatív tanácsokat tudjanak adni.

AktuálisNovohrad-Nógrád GeoparkGEOfood