2024.04.26, Péntek
Nógrád megyében is cél a biztonságosabb internet
police.hu

Nógrád megyében is cél a biztonságosabb internet

police.hu

2021.02.09. 14:59

​​​​​​​A rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az interneten elkövetett bűncselekmények megelőzéséhez adnak tanácsokat.

Hirdetés

A 2005. évben indult kezdeményezés alapján minden év második hónapjában, a második hét, második napján kerül megrendezésre a Biztonságosabb internet nap, melynek idei célkitűzése „a megbízhatóság feltárása az online világban!”.

Általánosságban elmondható, hogy az internet nagyon sok területen megkönnyíti az életünket, akár a tanulás, a vásárlás, a kommunikáció vagy a szabadidő hasznos eltöltése során is. Mindemellett nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a határtalan szabadság mellett számos veszély is fenyegetheti azokat, akik nem elég körültekintők a kibertérben.

A programhoz kapcsolódóan a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság február 9. és 12. között különböző témákat feldolgozva hívja fel a veszélyekre a figyelmet, amelyeket a „Biztonság a fő” Facebook oldalon olvashatnak részletesen. Az általános és középiskolás diákok minden nap online tesztet tölthetnek ki, amelyek helyes megfejtői ajándékot kapnak.

 

Felhívjuk a figyelmet az online vásárlások veszélyeire, illetve az ehhez kapcsolható bűncselekményekre.

  • A leggyakrabban előforduló bűncselekmények között szerepel az internetes csalás, melynek - az online vásárlási szokások elterjedése miatt - megyénkben is volt áldozata. A csalók tevékenysége nagyon változatos, a fizetés körüli csalásoktól, a hamisított termékek árusításán át egészen az orgazdaságig terjedhet. Jellemző elkövetési mód, hogy a csalók egy keresett, de a tulajdonukban nem lévő árut kínálnak eladásra, majd eltűnnek az interneten átutalt előleggel, vagy akár a teljes összeggel együtt. Az áldozattá válás megelőzhető, ha utánvétellel vásárolunk, és mindig leellenőrizzük az eladó korábbi tranzakcióira kapott értékeléseit, vagy megtekintés után személyesen vesszük át a terméket.
  • Az online vásárlások során szintén csalás áldozatává válhat, aki új, gyakran az átlagos bolti ár alatt termékeket kínáló oldalakon próbál bankkártyával vásárolni. A bűnözők gyakran webáruház álcája mögé bújva végeznek adathalász tevékenységet és a megadott bankkártya adatokat ellopják, majd azt felhasználva az áldozatok költségére vásárolnak más online oldalakon. Fontos, hogy csak visszaellenőrizhető és igazolt webáruházakban vásároljunk adataink megadásával és ez esetben is válasszuk az utánvétes fizetés lehetőségét. Ha mégis bankkártyával szükséges fizetnünk, válasszunk biztonságos (Pl. PayPal) fizetési módot, és a kártyáink adatait kizárólag a címsorban szereplő link ellenőrzését követően, az általunk ismert bank megbízható weboldalán adjuk meg.
  • Amennyiben az oldalon történő vásárlás regisztrációhoz kötött, használja a már meglévő fiókkal történő azonosítás lehetőségét – mely esetén a jelszó megadása nem szükséges, - illetve olyan e-mail címet és jelszót adjon meg, amelyet más fiókok esetében nem használ. A bűnözők az oldalon megadott jelszavak és e-mail címek felhasználásával gyakran próbálnak zsarolóleveleket küldeni, melyben arra hivatkoznak, hogy megszerezték az általunk használt jelszót és egyéb adatainkat, melyeket felhasználva megpróbálnak pénzt, vagy esetenként kriptovalutát követelni az áldozatoktól.

 

Az áldozattá válás megfelelő körültekintéssel és óvatossággal megelőzhető, ezért kérjük fogadják meg tanácsainkat:

  • Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az nem is igaz. A feltűnően nagy árengedmény legyen mindig gyanús!
  • Vásárlás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés.
  • Nézzünk utána az oldal értékelésének: a közösségi oldalakon érdemes rákeresni a webáruházra, a túláradóan lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel lehet.
  • Érdemes leellenőrizni a webáruházat a scamadviser.com oldalon, ahol elég csak beírni a weboldal címét, és kiderül, hogy megbízható portálról van-e szó, vagy érkezett-e már ellene panasz.
  • Nagy értékű megrendelést ne adjunk le olyan oldalon, amivel nincs tapasztalatunk. Egy számunkra új webáruházból kis összegért rendeljünk először.
  • Győződjünk meg róla, hogy azon az oldalon vagyunk, ahonnan eredetileg vásárolni szerettünk volna. Nézzük meg az URL-t, ha tudjuk, mi a webáruház neve, gyanakodhatunk, ha ettől eltér az URL.
  • A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús, ha a fizetési feltételek között csupán előre fizetési lehetőséget biztosít egy webáruház, vagy nem kellő részletességgel tájékoztatja a vásárlókat a szállítás részleteiről.
  • Vásárlás előtt olvassuk el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
  • Az online piacterek, aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget a közzétett ajánlatok tartalmáért, ezt fontos szem előtt tartani.

Ha minden óvintézkedése ellenére becsapták, vagy megkárosították, tegyen feljelentést személyesen a rendőrségen, vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságinternet