2024.04.19, Péntek
Megújult a mátraszentimrei katolikus templom
MTI/Komka Péter

Megújult a mátraszentimrei katolikus templom

mti

2020.12.10. 14:09

A magyarországi és az itt élő szlovákság nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a két nép közös értékeit tovább lehessen adni a következő nemzedékeknek.

Hirdetés

Mátraszentimre megújult temploma legyen a szlovák-magyar megbékélés szimbóluma - szorgalmazta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épület pénteki átadóünnepségén.
Magyarországon hosszú évszázadok óta együtt tudnak élni különböző nemzetiségek.
Ez idő alatt az ország több népcsoport tagjait fogadta be, ezzel is bizonyítva "a magyarok emberszeretetét és nyitottságát", amelyet a történelmi idők óta a kereszténység foglal közös keretbe - tette hozzá.
Az államtitkár emlékeztetett: a szlovák-magyar megbékélést az elmúlt tíz évben mindkét oldalról sokan akarták, és sokan tettek is érte.
Ennek köszönhetően mára olyan változások történtek a két nép és a két ország viszonyában, amelyek "az elmúlt 90 év sebeit és kívülről ránk erőltetett rombolását képesek voltak begyógyítani".
Soltész Miklós rámutatott: a helyi szlovák nemzetiség kiemelt jelentőségű, a magyarsággal közös értékeket őriz és hagyományokat ápol Mátraszentimrén, melyek között éppen olyan fontos a nyelv és a kultúra, mint a kereszténység és az egyház erősítése.
Nem véletlen, hogy a kormány a templom felújításához szükséges 20 millió forint biztosításán túl az elmúlt években a település iskolájának megmaradását és korszerűsítését is segítette, mint ahogyan sok tízmillió forint támogatást nyújtott az épülő mátraszentimrei közösségi ház megvalósításához is - hangsúlyozta.
 

AktuálisMátraszentimre