2024.03.28, Csütörtök
Folytatódik a társasházak távfűtés-korszerűsítési programja
A kép illusztráció - pixabay.com

Folytatódik a társasházak távfűtés-korszerűsítési programja

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.12.31. 16:20

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által biztosított forrásból elinduló pályázat a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódva a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti- és társasházi lakások fűtéskorszerűsítését támogatja.

Hirdetés

Kaderják Péter klíma- és energiapolitikáért felelős államtitkár elmondta: "A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését, szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező beruházásokra ezúttal összesen 3 milliárd forint áll rendelkezésre.  A programban márciustól lehet majd benyújtani a pályázatokat, de a dokumentumok már most elérhetők a kiíró ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján."

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jelenlegi felhívás előzményeként 2019 nyarán hirdette meg az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztésére és radiátor cserére irányuló pályázati támogatási programot. A korábbi kiírásnak köszönhetően 321 társasházban, lakásszövetkezeti épületben összesen 26.300 lakás fűtési rendszerének energetikai korszerűsítése kezdődhetett meg 2,46 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással. A fejlesztések nyomán évente több mint 18 millió KWh energiamegtakaritás és 4.100 tonna feletti CO2 csökkenés várható.

 

A program folytatásaként az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. közzétette a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó új pályázati felhívást, amely a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező 170 ezer lakás modernizálását viszi tovább. A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a beruházás elszámolható bruttó költségének felét fedezheti. A társasházak, lakásszövetkezetek minimum 150 ezer forintot, maximum 75 millió forintot nyerhetnek el fejlesztéseikre. Az egy lakásra eső támogatás nem haladhatja meg a  400 ezer forintot.

 

A pályázatokat elektronikusan, ügyfélkapus azonosítást követően, a pályázati portálon keresztül lehet majd benyújtani 2021. március 16. 10 órától a forrás kimerüléséig, de legkésőbb jövő augusztus végéig. A részletes kiírás és egyéb dokumentumok, információk az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján érhetőek el: http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/6RVPIN.html

Aktuálistávfűtés