2024.03.19, Kedd
Az Olasz Nyelv Hetét ünneplik hétfőtől világszerte
A kép illusztráció - pixabay.com

Az Olasz Nyelv Hetét ünneplik hétfőtől világszerte

mti

2020.10.19. 20:41

Olasz nyelv a szavak és képek között: graffiti, könyvillusztráció és képregény címmel hirdette meg az idei Olasz Nyelv Hete a Világban programsorozatot hétfőtől Olaszország Külügyminisztériuma.

Hirdetés

A huszadik alkalommal megrendezett eseménysorozat célja, hogy az olasz nyelvet és kultúrát népszerűsítse világszerte a kultúrintézeti hálón keresztül - közölte az MTI-vel a Budapesti Olasz Kultúrintézet.
A programok közül a közlemény kiemeli a képregényszerzők és -rajzolók számára kiírt Lucca Project Contest-Giovanni Marinelli pályázat nyertes munkáit bemutató kiállítást, amely az Olasz Kultúrintézet Bródy Sándor utcai épületében tekinthető meg hétfőtől november 20-ig.

A Padovai Egyetem és az Olasz Külügyminisztérium szervezésében az érdeklődők október 19. és 25. között több virtuális találkozón is részt vehetnek a legnevesebb olasz illusztrátorokkal: a vendégek között lesz Guido Scarabottolo, Sonia Maria Luce Possentini, Marco Brancato, Vittoria Facchini és Alessandro Sanna.
A Jelekről és szavakról elnevezésű beszélgetéssorozat közben a nézők a szerzők segítségével felfedezhetik az olasz nyelv sajátos hangulatú szavainak különböző grafikai értelmezéseit, egy adott szóra ugyanis minden egyes szerző saját stílusában készít illusztrációkat.

Az Olasz Kulturális és Turisztikai Minisztérium kezdeményezésére jött létre a Képregény a Múzeumban program, amelynek keretében olasz képregényírók és -rajzolók keltenek életre ötvenegy neves olasz múzeumot. A programot öt internetes szeminárium kíséri a külföldi olasz kultúrintézetek rendezésében a https://fumettineimusei.it honlapon.

Az Olasz Nyelv Hetének online programjai az Olasz Kultúrintézet Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/IICBUDAPEST) követhetők.

Aktuálisolasz nyelv