2024.03.29, Péntek

Több Layher termékcsaládot felhasználva valósul meg a Podmaniczky-kastély állagvédelme.

Hirdetés

Layher állványok segítségével valósul meg az aszódi Podmaniczky-kastély épületének megóvása és felújítása közel 319 millió forintból. A beruházás generálkivitelezési munkálataiért az EB Hungary Invest Kft. felel, míg az állványozást Layher megoldásokkal a Stabil Építő Kft. végzi.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

Az épület tetőszerkezetei, és a pavilonok új acéltartós fedélszerkezetei javarészt a 60-as évek végén elvégzett utolsó helyreállítás állapotát őrzik a mai napig. A tetőszerkezet műpala fedése mind a pavilonok, mind pedig a nyeregtetős részeken jelentősen elöregedtek.

Ezeken a helyeken lokális beázások érik a tető-, és a födémszerkezetet egyaránt. Egyebek mellett emiatt döntött úgy a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., mint a kastély üzemeltetője, hogy az állagmegőrzéséhez szükséges munkálatokat elvégzi.

 

Decemberre már elkészülhet a projekt

A felújítás legfőbb célja a 18. századi kialakítás részeként fennmaradt nyugati szárny dísztermének kifestése, ami a kastély legismertebb ékessége, valamint ezen a részen a tetőszakasz teljes helyreállítása. Ezen kívül a műemlékileg védett együttes egészét érintő, különböző szintű állagvédelmi munkákat is elvégzik a szakemberek.

A középső épületszakaszon részleges fedési és tetőszerkezeti felújítási munkálatok készülnek a jelentősen károsodott tetőszerkezeti részek javításával. Ezek elsősorban olyan részeken valósulnak meg, ahol fafödémek találhatóak, továbbá a festőrestaurátori kutatás során megtalált díszítőfestések állagvédelme is indokolja a munkálatokat.

 

Mivel a tető beázása ellehetetlenítené a munkálatokat, ezért ideiglenes tetőszerkezetet felállítása szükséges. Ehhez pedig integrált Layher megoldást alkalmaznak a szakemberek, amely a különböző Layher termékcsoportok kombinációjának tökéletes alkalmazása révén valósul meg.

A beruházás várható befejezése 2020. december.

 

Komplex feladat költséghatékony Layher megoldásokkal

Az állványozási munkálatok pontos előtervezést követően a következőképpen valósultak meg:

Az épületrész homlokzata elé körülbelül 1000 m2 homlokzati állványzat épült Layher Allround rendszerből, amely a moduláris állványrendszer szinonímájává vált a piacon. Az eredeti rendszer 1974-es bevezetése óta folyamatos fejlesztés alatt áll, amelynek köszönhetően lenyűgözően sokoldalú a felhasználhatósága: mind az építkezésen, az iparban, vegyiparban, erőművek és hajógyárak területén, rendezvények alkalmával.

 

Lehet munkaállvány, védőállvány, homlokzati vagy megtámasztó, belső vagy térállvány, gurulóállvány. A kastély kapcsán ez az állványzat egyrészt az Allround rendszer nagy teherbírása miatt a tetőszerkezet stabil tartóállványzata, másrészt pedig munkaállványként is funkcionál.  A homlokzati állvány alaprajzi értelemben vett kimérési pontosságának a helyszínen különösen nagy jelentősége volt a rádaruzott FW szerkezet fix mérete miatt.

Mindemellett a tető magasságában a homlokzati állványra megközelítőleg A két szélső mezőben egyenként 18 méter hosszúságú Layher Allround FW szerkezet került beépítésre, amely:

  • a tartóállvány merevítésére szolgál,
  • emellett lehetővé teszi építési anyagok tárolását is a tetőn,
  • munkaállványként is használható,
  • valamint a nagyobb teherbírása miatt, a szél- és hóterhek jobb felvétele miatt is fontos ez a tartószerkezet.

 

Gazdaságos és tartós megoldások Layher állványzattal

Az Allround FW rendszer elemei egyszerűen összeépíthetőek az Allround rendszerrel, valamint gazdaságos és gyors megoldást kínálnak nagy fesztávolságú áthidaló szerkezetekhez.

A tetőfelújítás idejére az időjárás elleni védelmet a 21 méter fesztávú, ponyvaborítású Layher Keder XL tetőrendszer biztosítja. Ez a megoldás akár 40 méteres fesztávig alkalmazható és szinte minden időjárási körülménynek ellenáll, valamint az összes Layher rendszerrel kompatibilis, tehát statikai- és költséghatékonysági szempontból is a legjobb megoldás. A kastélyépület esetén a nyeregtető forma bizonyult a legmegfelelőbbnek.

A fentiek mellett a tetőfelületre ható szél felhajtó erejének ellensúlyozására közel 50 tonna betonalj került elhelyezésre az állványzat alsó szintjein.

Ezen projekt során is szükség volt a rugalmasságra ugyanakkor a kreatív és gazdaságos megvalósításra, így ez a komplex Layher megoldás bizonyult a legmegfelelőbbnek. Közel 29 tonna állványanyag került felhasználásra. Az állványozási munkálatokat 7 fő végezte 3 héten át, a tető beemeléséhez pedig egy 50 tonnás autódaru volt a segítségükre.

Galéria

Aktuálisépítőipari cégekműemlékfelújításkastélyfelújításEBH INVESTAszódállványzatNÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft.Layher Kft.állványozásStabil Építő Kft.