2024.05.26, Vasárnap
Átadták a szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesét
MTI/Komka Péter

Átadták a szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesét

mti

2020.09.15. 18:26

Megvalósult a szécsényiek több évtizedes álma. Ünnepélyesen átadták a város sportcsarnokát, amelyet a járvány elmúltával a lakosok is használhatnak majd.

Az új, gimnáziumi osztálytermeket és kiszolgáló helyiségeket, továbbá egy 1000 négyzetméteres tornatermet magában foglaló épületegyüttesről szólva Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt az átadó ünnepségen: talán a legfontosabb, hogy az iskolában milyen útravalót kapnak a gyerekek.     

A szécsényi Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény névadóját, II. Rákóczi Ferenc gyermekkori nevelőjét, ferences rendi papot a tudás szeretete és tisztelete mellett a szolgálat is jellemezte. Életútja példa az intézményben dolgozók és tanulók számára - folytatta Soltész Miklós.

Kitért arra is, hogy az egyházi iskolák országszerte azt sugározzák: a hit mellett fontos a tudás, a közösségszeretet és a közösség szolgálata is. Ezt fontos továbbadni a következő generációknak, melyben az állami és helyi segítség, illetve összefogás egyaránt nélkülözhetetlen.

A most átadott beruházás is egy ilyen együttműködés eredménye, melyhez a kormány uniós forrásból mintegy 500 millió forinttal, az egyház 600 millió forinttal, az önkormányzat pedig 140 millió forint értékben járult hozzá.

AktuálisSzécsény