2024.06.15, Szombat
Tíz regionális vasútvonalon visszaáll a korábbi menetrend
mavcsoport.hu - illusztráció

Tíz regionális vasútvonalon visszaáll a korábbi menetrend

mavcsoport.hu

2020.08.01. 08:00

Az ITM és a MÁV az ígéretéhez híven felülvizsgálja a regionális vonalakon – a járványhelyzet okozta utasszám jelentős csökkenése miatt – június 6-tól bevezetett menetrendeket. Tíz vasútvonalon már augusztus 1-jétől a korábbi, megszokott alapmenetrendet állítja vissza a vasúttársaság, de hosszú távon fejlesztéseket és akár két órás ütemes menetrendek bevezetését is tervezi számos regionális vonalán. A további regionális viszonylatokon még vizsgálják az utasforgalmat és a közlekedési rendet.

A MÁV az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történt egyeztetést követően a Zalaegerszeg–Bajánsenye–Őrihódos (25-ös számú), Nagyatád–Somogyszob (38-as), Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc (60-as), Vác–Nagyoroszi–Balassagyarmat (75-ös), Balassagyarmat–Ipolytarnóc (78-as), Kál-Kápolna–Kisújszállás (102-es), Karcag–Tiszafüred (103-as), Debrecen–Tiszalök (109-es), Mezőtúr–Szarvas–Mezőhegyes (125-ös), Kecskemét–Lakitelek–Szolnok (145-ös számú) vonalon állítja vissza az alapmenetrendet augusztus 1-jétől.

A Gyékényes–Barcs–Szentlőrinc vonalon az alapmenetrendre történő visszaállással együtt megszűnik a zalaszentiváni átszállás a (Sopron–) Szombathely–Zalaszentiván–Nagykanizsa–Pécs között közlekedő járatok esetében.

Több regionális vonalon az utazási igényekhez igazodva módosítják a pótlóbuszok közlekedési rendjét augusztus 1-jétől, illetve a Villány–Mohács vonal melletti Nagynyárád esetében pedig már július 18-tól életbe léptek a változások.

A Vámosgyörk–Gyöngyös vasútvonalon augusztus 1-jétől a vonatpótló járatok lakossági kérésre  Gyöngyösön a Kispiac megállóhelyen kívül a közeli Esze Tamás u. 19. sz. helyijárati autóbusz-megállóhelyen is megállnak.

A Vésztő–Gyoma és a Békéscsaba–Kötegyán–Vésztő–Püspökladány vonalon a csatlakozások érdekében augusztus 8-tól a két vonal vonatpótló menetrendjét átszervezik: Vésztő és Püspökladány között jórészt közvetlenül közlekedő buszokkal lehet majd utazni, az eddigi 130 perces utazási idő kb. 80 percre csökken. Szerep és Hosszúhát kiszolgálását 2 óránként közlekedő külön ráhordó járatokkal biztosítják, melyek Sárrétudvariban csatlakoznak a Vésztő–Püspökladány közötti vonatpótlókhoz.

A részletes menetrendeket a vasúttársaság a honlapján és az állomási hirdetményeken teszi közzé.

AktuálisMÁV Start Zrtalapmenetrend