2024.03.29, Péntek
Napelemekkel korszerűsödnek a Pilisi Parkerdő egyes épületei
parkerdo.hu

Napelemekkel korszerűsödnek a Pilisi Parkerdő egyes épületei

Pilisi Parkerdő Zrt

2020.06.10. 13:44

A Pilisi Parkerdő Zrt. nem csak erdőgazdálkodásában, hanem energiagazdálkodásában is törekszik a fenntarthatóságra.

Hirdetés

Idén a Társaság több épületén is napelemes, háztartási méretű kiserőművet helyeztek, helyeznek el. Rendszerint azokra az épületekre esett a választás, amelyek esetében a legjobb lehet a napsugarak beesési szöge, továbbá nem érinti az épületeket környező erdőállomány vagy egyes fa árnyéka, ezzel biztosítva a panelek megfelelő működési hatásfokát. A napelemrendszereket úgy tervezték, hogy alapvetően az épületek energiaszükségleteit lássák el.

Az Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően május elején elhelyezték Visegrádon, a Pilisi Parkerdő Zrt. központi épületének jövőbeli energiaszükségletét ellátó napelem-rendszert. Az 1970-es években épült székház tetejére 188 napelem panel került alig három munkanap alatt. Hasonló kiserőmű települ – várhatóan május végére – a Budakeszi Erdészet területén lévő Telki Vadászház tetejére. Ez a sík tetővel rendelkező épület kiválóan alkalmas a megújuló energia e típusának hasznosítására. A tervek szerint a vadászházon 136 napelem segíti majd az energiaellátást.

A jövőben a Pilisi Parkerdő Zrt. további három erdészetének irodaépületét is felszerelik napelemmel a környezettudatosság jegyében. Az ezzel kapcsolatos tervezési munkák már megkezdődtek.

AktuálisPilisi Parkerdő Zrt.