2024.04.20, Szombat
Együtt felelősséggel Nógrádért
police.hu

Együtt felelősséggel Nógrádért

police.hu

2020.06.24. 13:23

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett rendezvény célja a társadalmi felzárkóztatásban, valamint a gazdaságélénkítő programokban érintett települések támogatása.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. június 22-én egyeztető fórumot szervezett „Együtt felelősséggel Nógrádért” címmel a salgótarjáni Geopark Látogatóközpont Geocsodák Házában.

Az egész napos szakmai tanácskozás célja a Nógrád megyei felzárkózó, és a gazdasági felzárkóztatásban érintett települések önkormányzatainak és az állami szervek együttműködésének, illetve közös cselekvésének ösztönzése, hozzájárulva a térség fejlődéséhez, a lakosság biztonságérzetének javításához.

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, megyei rendőr-főkapitány megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek az alapfeladatok ellátásán túl egyéb felelőssége is van a Nógrád megyében élők, és az ide látogatók biztonságának szavatolásában. Közösen kell gondolkodni, és tenni Palócországért, ez az a cél, amely valamennyi meghívottat összeköt. A felzárkózó települések hosszútávú, gazdaságélénkítő programjairól szóló kormányhatározatokban szó van a közbiztonságot érintő feladatokról is. Így világos, hogy mit jelent a rendőrség felelőssége. Megköszönte a meghívottaknak, hogy megjelentek a rendezvényen, és megkérte a polgármestereket, hogy bátran tegyék fel kérdéseiket, osszák meg kételyeiket, hiszen ez a fórum értük és nekik szerveződött.

Az egyeztető fórumot megtisztelte jelenlétével dr. Balogh János rendőr altábornagy, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitány, valamint Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, továbbá a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság érintett szakemberei, és Kovács László rendőr ezredes, a felzárkózó települések kormányprogram rendészeti főtanácsosa. Jelen volt továbbá dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, valamint dr. Hatala József, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke is.

Dr. Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány köszöntőjében kifejtette, hogy a megrendezésre kerülő konferencián – először Nógrád megyében, majd a későbbiekben az ország több megyéjében is – a felzárkózó településeknek szeretnének segítséget nyújtani azzal, hogy bemutatják a fejlesztésekhez szükséges lehetőségeket, forrásokat a közigazgatásban dolgozó szakemberek együttműködésével. Ahhoz, hogy ezek a források megfelelően hasznosuljanak közös a felelősségünk.  

A rendezvényen az érdeklődőknek lehetőségük nyílt kötetlen beszélgetés keretében kérdéseik feltevésére, illetve az együttműködők megismerték a települések fejlődésének vívmányait és nehézségeit. A jelenlévő meghívottak továbbá meghallgathatták Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Vezetőjének előadását „Nógrád megye munkaerőpiacának jellemzői” címmel, és megvitathatták további észrevételeiket a szakemberekkel.

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság