2024.04.20, Szombat
ZEBRA TERV - A gyalogosok védelméért!
police.hu - Vámos Róbert készítette

ZEBRA TERV - A gyalogosok védelméért!

police.hu

2020.05.12. 13:34

Nógrád megye is csatlakozott az ORFK-OBB kampányához. A gyalogosok biztonsága a cél.

Hirdetés

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2020. május 12-14. között hirdette meg „Zebra” terv elnevezésű – balesetmegelőzési – kampányát. A Kampányhoz a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és valamennyi rendőrkapitányság csatlakozott.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra.

Nógrád megyében 2020. május 12-14. között valamennyi városban a gyalogos-átkelőhelyek környékén kiemelt rendőri jelenlétre számíthatnak az arra közlekedők.

Kérjük a gépjárművezetőket és a gyalogosokat, hogy figyeljenek egymásra, és tartsák be az alábbi szabályokat!

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átkelni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet használja. Ha az átkelést fényjelző készülék szabályozza, a közlekedő csak és kizárólag a zöld jelzésnél haladhat át. Abban az estben, ha a zöld már villog, az áthaladást ne kezdje meg. A piros jelzés mindenki számára az áthaladás tilalmát jelzi, akkor is, ha nincs járműforgalom. Ha a zebránál nincs elhelyezve forgalomirányító fényjelző készülék, a gyalogos kellő körültekintéssel köteles meggyőződni az áthaladás veszélytelenségéről, és tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amely a jármű vezetőjét hirtelen fékezésre, vagy irányváltoztatásra kényszeríti.

Ha nincs a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely, akkor a közlekedő a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át az úttesten. Mielőtt átkel, köteles meggyőződni arról, hogy haladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten nem tud átmenni.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kíván a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága!

… hogy mindenki hazaérjen!

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságZebra terv