2024.05.20, Hétfő
Javában zajlanak a tavaszi szántóföldi munkák
A kép illusztráció - pixabay.com

Javában zajlanak a tavaszi szántóföldi munkák

mti

2020.05.12. 15:00

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése – a múlt héten összesített adatok szerint - gyakorlatilag befejeződött. A napraforgó vetése is a végéhez közeledik, 97%-os a készültsége. A kukoricát már 912 ezer hektáron elvetették, ez 92%-os készültséget jelent.

A szója vetése is felgyorsult, 71%-os a készültsége, de ezzel sok helyen nem is kell sietni, mivel az éjszakai lehűlések jelentősek. A napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen szépen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák a gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást okoznak a növényvédősöknek, mivel az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak.

 

Az őszi búzavetések fejlődése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt a növények fejlődése. A jobb tápanyag-és vízgazdálkodású talajokon még van esély az állományok megújulására, regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék. Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható. A kalászok egy része üres, valószínűen kevesebb termés várható. Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, itt közepes termés várható.

 

Az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. A több mint egy hete érkezett csapadék mennyisége csak kis területen érte el a kívánatos szintet. Az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 mm eső sok helyen csak a tűzoltásra volt elég. A legnagyobb probléma hazánk északi területein van. A csapadékhiány mellett a viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál.

Aktuálismezőgazdaság