2024.03.28, Csütörtök
A legjobb feltételekre számíthatnak az újrakezdésre készülő cégek
Hi-Lex Hungary Kft. facebook

A legjobb feltételekre számíthatnak az újrakezdésre készülő cégek

mti

2020.05.29. 09:27

A Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Kft. 571 millió forintos fejlesztését a kormány 282,5 millió forinttal támogatja. A vállalat a japán Hi-Lex Corporation tagja, gyára Nógrád megyében, a rétsági ipari parkban működik.

Hirdetés

A válság bizonytalanná tette a világpiaci kilátásokat, ezért belföldön a lehető legjobb feltételeket kell biztosítani az újrakezdésre készülő cégek számára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol újabb három cég képviselőinek adott át a versenyképesség-növelő program támogatását biztosító okiratot.

Szijjártó Péter szerint a világgazdaságban csak a változás biztos, és nem elég csupán a járvány közvetlen hatásai ellen védekezni. A vírus ugyanis - mint fogalmazott - az emberélet mellett a megélhetést is fenyegeti, a kormány ezért folytatja a munkára építő gazdaságpolitikát.
A miniszter közölte, hogy a versenyképességi program forráshiány miatt nem fog jelentkezőket visszautasítani. A pályázat fedezetét a kormány a kiemelkedő érdeklődés miatt 50 milliárd forintról 150 milliárd forintra növelte, és további emelést is vállal, ha a támogatási igények meghaladnák a bővített keretet - tette hozzá.

Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője (Fidesz) hangsúlyozta: válságokkal időről időre szembesülni kell, ezért nem szabad elfelejteni, hogy a jó állapotú gazdaságok könnyebben megállítják a visszaesést. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok megszorítási és leépítései teljes csődöt okoztak, most viszont foglalkoztatásbővítés, adócsökkentés és fejlesztések jellemzik a válságkezelést.

Magyarország tehát a járványhelyzetben is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a gazdasága ugrásra készen várja az újrakezdést - tette hozzá.

A támogatott cégek közül a Radel & Hahn Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 575,8 millió forintot meghaladó beruházása több mint 287 millió forint állami hozzájárulásra számíthat.

A debreceni székhelyű klíma- és légtechnikai vállalat bevétele túlnyomórészt belföldről származik, de a legutóbbi beszámolója szerint a 4 milliárd forint körüli összegből több mint 110 millió volt export. A cég a rendszerváltást követően került osztrák tulajdonba, csaknem 2 ezer négyzetméteres üzemet működtet, beszállítóként együttműködik a Continentallal és a Samsunggal is. Tar János vezérigazgató közölte, hogy a beruházás keretében új berendezéseket szereznek be, hogy növeljék a gyártás mennyiségét és minőségét.

A Hi-Lex Hungary Kábelrendszer Gyártó Kft. 571 millió forintos fejlesztését a kormány 282,5 millió forinttal támogatja. A vállalat a japán Hi-Lex Corporation tagja, gyára Nógrád megyében, a rétsági ipari parkban működik. Évi 50 milliárd forint nettó árbevételének túlnyomó többsége külföldi értékesítésekből származik. A cég a Suzuki esztergomi gyára mellett a Ford, a Toyota, a Renault és a Nissan beszállítója, 2016 óta pedig a BMW és az Audi partnere is. Terveik szerint az üzemük új gyártósorral bővülhet, így rugalmasabban alkalmazkodhatnak a megrendelői igényekhez.

Miskei Péter operációs igazgató hangsúlyozta, hogy a járvány csak a keresletet fogta vissza, a technológiai fejlődés nem állt meg. A vállalat ezért fejlesztési központot és tesztlabort is létrehoz 2021-re.

Balla Mihály (Fidesz) országgyűlési képviselő az okirat átadása alakalmából megköszönte a vállalatnak, hogy a legnehezebb időkben is megtalálta a megoldást, így megtarthatta a 400 munkavállalót.

A Tboss Kft. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 180 millió forintos beruházásához 89,6 millió forintot kap. Az asztalosipari vállalkozás fürdőszobabútorokat készít. 2018-ban kiugró, 220 millió forintot meghaladó nyereséget ért el, megduplázva az előző évit. A keresletcsökkenés a Tboss Kft.-t is érintette, elbocsátani azonban nem akartak, és új piacok megszerzésére is látnak lehetőséget - derült ki a cégvezető beszámolójából.

Tüdő Ferenc ügyvezető igazgató a rendezvényen közölte, hogy a beruházási összegből új üzem épül Székesfehérváron, és a munkavállalói létszám is bővül. A 2 ezer négyzetméteres gyár 20 százalékkal növeli a gyártási teljesítményt.

Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő a bejelentéshez hozzáfűzte, hogy a kormány intézkedései 11 ezer helyi munkalehetőséget mentettek meg. Fejér megye az ország 3. legjelentősebb ipari térsége, ezért az itt élők különösen fontosnak tekinti a vállalkozások támogatását a válság idején - tette hozzá.

A versenyképesség-növelő program támogatására csütörtök reggelig 678 vállalat pályázott. A jelentkezők 320 milliárd forint beruházást és 122 ezer munkahely megtartását vállalták. Befektetéseikhez a kormány összesen 151 milliárd forinttal járul hozzá, miután az Európai Bizottság a válság miatt a korábbinál magasabb arányú állami segítségnyújtást engedélyezett a tagállamok számára.