2023.01.28, Szombat
Az online világban se engedje el gyermeke kezét!
police.hu

Az online világban se engedje el gyermeke kezét!

police.hu

2020.03.19. 17:11

A biztonságos internethasználat érdekében kérjük, fogadja meg Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

Hirdetés

Minden felnőtt tudja, hogy mennyi veszély leselkedhet egy a felgyorsult világunkban magára hagyott gyermekre, még egy kisebb településen is. Mégis nap, mint nap előfordul, hogy egyedül, szülői felügyelet nélkül töltenek el órákat gyermekek a világháló veszélyeinek kitéve.

A népszerű közösségi oldalak, valamint a digitális tartalom-, és videómegosztó felületek nem véletlenül korlátozzák a regisztrálók hozzáférését, mint például, hogy a belépést megadott életkor betöltéséhez kötik. A tapasztalatok szerint azonban a megkérdezett általános iskolás diákok közül – vagy a szülők tudtán kívül, vagy a beleegyezésükkel – számos gyermek is regisztrált már ezeken az oldalakon. Ez azért lehetséges, mert a gyermekek szabadon, szülői kontroll nélkül használhatják az online eszközöket, és a belépéshez a valóságtól eltérő adatokat is megadhatnak magukról.

Tagadhatatlan, hogy azok, akik még nem töltötték be 14. életévüket önállóan tevékenykednek az interneten, ezzel kitéve magukat számos veszélyes helyzetnek. Akik a regisztrálásnál szabályszegő módon járnak el, nagy valószínűséggel egyéb informatikai biztonsági szempontokat is fegyelmen kívül hagynak. Egy közelmúltban végzett felmérés azt mutatja, hogy a legtöbb megkérdezett 16 éven aluli gyermek elfogadja a – követői és az ismerősnek jelölő – felkéréseket, olyan személyektől is, akiket egyáltalán nem, vagy kizárólag az online térből ismernek. Mint köztudott ezt követően ezek a személyek teljes hozzáféréssel rendelkeznek a visszaigazoló által megosztott tartalmakhoz és adatokhoz.

Természetesen mindenkinek joga van eldönteni, hogy az interneten milyen információkat és képeket tesz közzé a saját életéről, és abban is dönthet, hogy mások milyen fotókat oszthatnak meg róla. A 18 éven aluliak esetében azonban mindehhez szülői beleegyezés is szükséges!

A hazai jogszabályok értelmében a szülő jogosult dönteni a gyermekkel kapcsolatos dolgokban, így többek között arról is, hogy megosztható-e a közösségi oldalon a gyermekről készült felvétel.

A gyermeke digitális lábnyomáért a szülő felelős!

Mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében veszélyes az intim fotók közzététele!

A digitális fényképezőgépek, valamint a fotók és videók készítésére alkalmas kommunikációs eszközök elterjedése új lehetőségeket és hatalmas felelősséget is adott a felhasználók kezébe. Bárhol, bármikor készíthetők fényképek, melyek megosztása szinte csak egy mozdulat. Hétköznapjaink csaknem minden pillanatát és élményét megörökíthetjük.

Ez a látszólagos szabadság az intim együttlétek helyszíneire is beköltözött. Ezekben a helyzetekben általában senki nem gondol arra, hogy egy-egy intim fotó, vagy videó később visszaélésre adhat lehetőséget.

Ne készítsen olyan felvételeket, amelyeket nem mutatna meg szüleinek, barátainak, ismerőseinek!

Érdemes előre belegondolni, hogy kikhez juthatnak el az örömmel és büszkén megosztott pillanatok, jelenthetnek-e bármilyen veszélyt, és a legfontosabb, hogyan érinthetik a jelenben és a jövőben a történet főszereplőit?

 

A személyes adatok védelme (GDPR)

A hatályos nemzetközi és hazai jogszabályok szigorúan szabályozzák a személyes adatok védelmét, melyek megsértése büntetőjogi következményekkel jár. A fényképfelvétel szenzitív személyes adat, ezért mielőtt valaki másról képet oszt meg, hozzájárulást kell kérni a kép nyilvánossá tételéhez az azon szereplő személyektől. Ez vonatkozik a Facebook posztokra is!

Aki 18. életévét be nem töltött személyről olyan videó-, film-, vagy fényképfelvételt készít, vagy megoszt, amely a nemiséget súlyosan szeméremsértő nyíltsággal, illetve célzatosan a nemi vágy felkeltésére irányuló módon ábrázolja bűncselekményt követ el.

Fedezzék fel közösen az online világot gyermekeikkel, miközben ismételten beszéljenek velük az internet veszélyeiről is. A gyermekek biztonsága érdekében állítsanak be tartalomszűrőt és szülői felügyeletet az internetre kapcsolódó eszközökön. Ez a szolgáltatás díjmentesen elérhető a mobiltelefonos áruházakban.

Részletesebb tájékoztatók érdekében keresse fel a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (nmhh.hu) honlapját

 

(Kép:Készítette a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács

Ötlet: Diószegi Judit

Írta, tervezte: Bácskai Tünde

Grafika: Pilcz Roland)

AktuálisNógrád Megyei Rendőr-főkapitányságinternet