2024.05.30, Csütörtök
A magyar bankrendszer felkészült a hitelezések átütemezésére
A kép illusztráció - pixabay.com

A magyar bankrendszer felkészült a hitelezések átütemezésére

Pénzügyminisztérium

2020.03.19. 13:48

A pénzügyminiszter ma délelőtt a Magyar Bankszövetség (MBSZ) képviselőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi bejelentéséről, amely szerint a magánszemélyek és a vállalkozások 2020. március 17-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet gazdasági, illetve munkahelyeket érintő hatásait a kormány gyors intézkedésekkel kívánja kivédeni, folyamatos lesz az egyeztetés a Bankszövetség és a kormány között – hangsúlyozta Varga Mihály.

A kormány tegnap fontos döntést hozott, amely több gazdasági ágazatot és a bankrendszert is érinti – hívta fel a figyelmet Varga Mihály, aki ma megbeszélést kezdeményezett a magyar pénzintézeteket képviselő Magyar Bankszövetséggel. Varga Mihály kifejtette, áttekintették a pénzügyi szektor helyzetét, a magyar bankrendszer stabil és szilárd, 2019 az elmúlt évtized egyik legeredményesebb éve volt a pénzintézeteknek, többek között ezért is rendelkezik a szektor annyi mozgástérrel, hogy támogatólag tud részt venni a meghozott intézkedésekben. Mint mondta: amit már most tudni, hogy automatikusan felfüggesztik a hitelek törlesztésének kötelezettségét. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy érdemes kérni a további folyamatos, eredeti szerződés szerinti fizetés lehetőségét a banktól, ha nem áll fenn indok a törlesztés felfüggesztésére. Természetesen a moratóriummal élő ügyfelek részére sem válhat elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés, ezért egyrészt meghosszabbodik a futamidő, másrészt az adott szerződés típusától függően kerül rendezésre.

Becsei András, a Magyar Bakszövetség elnöke elmondta, hogy a bankszektor felkészült arra, hogy koronavírus-járvány okozta nehézségek kivédésében együtt dolgozzon a kormánnyal. Az elnök elmondta, hogy amint meglesznek a részletszabályok, tájékoztatják az ügyfeleket.

Aktuálishitel