2024.03.28, Csütörtök
Profession.hu: növekedett a szakmunkára jelentkezők száma
A kép illusztráció - hirado.hu

Profession.hu: növekedett a szakmunkára jelentkezők száma

mti

2020.01.17. 15:27

A Profession.hu adatai szerint a legtöbb álláshirdetést Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében adják fel, míg a legkevesebbet Zala, Tolna, Békés, valamint Nógrád megyében.

Hirdetés

A Profession.hu állásportál saját adatbázisából készített összefoglaló statisztikája szerint tavaly a legnagyobb mértékben a szakmunkára jelentkezők száma növekedett.

A Profession.hu csütörtökön MTI-nek küldött közleményében kiemelte, a hazai álláskeresési piacon tavaly 9 százalékkal nőtt a jelentkezések száma 2018. évhez képest, ugyanakkor az állások iránt érdeklődők száma alig változott, ami azt mutatja, hogy egy ember több állásra is jeletkezett.
A jelentkezések száma alapján tavaly a legnagyobb növekedést, 22 százalékot a szakmunka területén regisztrálták. A vendéglátás területén 20 százalékkal, a mérnöki szakmáknál 14 százalékkal, az adminisztrációs pozíciókra 13 százalékkal több jelentkezést regisztráltak, mint egy évvel korábban.  
A közzétett álláshirdetések alapján a vendéglátás kiemelkedő szektor volt, 17 százalékos bővülés jellemezte. A bankok és az oktatási helyek is intenzíven kerestek alkalmazottakat, mindkét esetben 5-5 százalékkal bővül a feladatott álláshirdetések száma.

A statisztikákból kiderült az is, hogy a bankszektorban az egy hirdetésre jutó jelentkezők száma mérséklődött, így ha ez a tendencia folytatódik, idővel akár szakemberhiány is lehet a szektorban.

A közlemény szerint az álláshirdetésekből a társaságok erősödő automatizálási törekvéseinek jelei is láthatóak, a munkáltatók az atipikus foglalkoztatási formák felé nyitottabbak lettek, a 6 órás részmunkaidős állások száma 33 százalékkal, a 4 órásoké pedig 39 százalékkal ugrott meg. A rugalmas munkaidejű álláshirdetések száma 8 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest.

 

Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője a közleményben kiemelte, a feszített munkaerőpiac miatt a vállalatoknak komoly figyelmet kell fordítaniuk az alkalmazottak megtartására, elégedettségi szintjük javítására. Ennek egyik meghatározó eszköze a rugalmas, vagy akár a részmunkaidős foglalkoztatás bevezetése.

A legnagyobb hirdetésszám növekedés, 9 százalékos Hajdú-Bihar megyében volt, amiben vélhetően markáns szerepet játszik a BMW formálódó beruházása.

A Profession.hu közölte, az álláskeresésekben közzétett fizetések alapján az adminisztrációs feladatokat ellátók örülhettek a leginkább, hiszen 21 százalékos bérfejlődést lehetett látni múlt évben, a fizikai munkák esetében ugyanez 10 százalék, míg a szakmunka esetében 8 százalék volt - írják a közleményben

A Profession.hu közel 70 százalékos részesedésével Magyarország piacvezető toborzási szolgáltatója. Havonta átlagosan több mint tízezer új pozíció jelenik meg az oldalon, 2018-ban összesen több mint 15 ezer munkáltató döntött úgy, hogy igénybe veszi a cég szolgáltatásait.

Aktuálisszakmunka