2024.03.29, Péntek
Az egészséges őszi tányér ötven árnyalata

Az egészséges őszi tányér ötven árnyalata

Nemzeti Egészségmegőrző Központ

2019.11.11. 08:11

Az őszi és téli hónapok beköszöntével sokak számára fejtörést okozhat, hogy miként vihetjük be a szervezetünkbe az egészség megőrzéséhez szükséges vitamin-mennyiséget, hiszen a hidegebb idők miatt - látszólag - lecsökken a zöldségek és a gyümölcsök választéka.

Hirdetés

Sokan a legkönnyebb utat választva a mesterségesen előállított étrendkiegészítők felé fordulnak, miközben kisebb utánajárással könnyen megtalálhatók azok az alapanyagok, amelyek felhasználásával és fogyasztásával fedezni tudjuk szervezetünk téli vitaminszükségletét.

 

Miért is kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitelre?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ajánlásával összeállította az úgynevezett

OKOSTÁNYÉR táplálkozási útmutatót (https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/), amelynek fő célja, hogy a lakosság számára iránymutatást adjon arra vonatkozóan, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz mely élelmiszercsoportoknak (hús, tej, kenyér, zöldség, gyümölcs) milyen arányban kellene az egészséges felnőttek és gyermekek tányérjára kerülniük.

Az ajánlás szerint egy átlagos ember napi ételmennyiségének felét zöldségek és gyümölcsök kell, hogy kitegyék, hiszen remek vitamin-, ásványi anyag- és rostforrásként szolgálnak.

Fontos, hogy minden évszakban megtaláljuk azokat a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek tartalmazzák a szükséges tápanyagokat és védik a szervezetet a környezet káros hatásaitól is.

Széles és színes a paletta ősszel is: fogyasszunk például zöld színű és kalciumban gazdag ételeket, így brokkolit, zöldbabot, kínai kelt, vagy kelbimbót, amelyek magas kalcium-tartalmuk mellett májvédő hatásúak. Színesítsük tányérunkat lila színű vöröskáposztával, céklával és padlizsánnal, amelyek védik az idegrendszert és csökkentik a rákos betegségek kockázatát. Használjunk továbbá fehér, káliumban és magnéziumban gazdag karfiolt, fokhagymát, zellert, vagy pasztinákot, amelyek sok betegség, így például a szívbetegségek kialakulásának esélyét mérsékelik.

Ne feledkezzünk meg az E-vitaminban gazdag olajos magvakról sem, amelyeket akár egészséges nassolnivalóként is fogyaszthatunk: együnk natúr, nem sózott mandulát, mogyorót, diót, gesztenyét. Gyümölcsök közül válasszuk a körtét, birsalmát és a szőlőt, akár frissen facsart, vagy 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslé formájában is.

Ha pedig nem férünk hozzá az aktuálisan termő zöldségekhez, gyümölcsökhöz, a gyorsfagyasztott, konzerv, aszalt, szárított formában, vagy savanyúságként fogyasztott termékek is jó alternatívaként szolgálhatnak.

AktuálistáplálkozásokostányérNemzeti Egészségmegőrző Központ